Geç Helenistik - Erken Roma dönemine ait olan bu kanal, antik Amasya kentinin su ihtiyacını karşılamak üzere, kayalar oyulup tüneller açılarak, yer yer duvar örülerek ve arazi eğimine uygun, yapılmıştır.
"Ferhat Su Kanalı" adı verilen bu kanallar, 6 km uzunluğundadır. Kanalın, Ferhatarası mevkiinde, karayoluna paralel olan yaklaşık 2 km uzunluğundaki bölümü dışarıdan kolayca izlenebilmektedir.
Ferhat dağının eteklerinde bulunmasından dolayı, ünlü halk hikâyesi Ferhat ile Şirin aşkı ve su uğruna dağları delmesi anlatılmaktadır..
Efsaneye göre Ferhat, Persler döneminde yaşamış ünlü bir nakkaştır. Sultan Mehmene Banu'nun kız kardeşi Şirin için yaptırdığı köşkün süslemelerini yaparken Şirin'i görür ve birbirlerine sevdalanırlar. Ferhat, Sultan'a haber salarak Şirin'i istetir. Sultan, kız kardeşini vermek istemez. Ferhat'ı oyalamak için Elma Dağı'nı delip şehre su getirmesini şart koşar. Ferhat, sevdanın verdiği aşkla dağları delmeye başlar. Mehmene Banu, dağı delip suyun akacağı kanalı tamamlamak üzere olan Ferhat'ın yanına yaşlı dadısını göndererek, Şirin'in öldüğü haberini ulaştırır. Ferhat, bu acı haber üzerine, elinde tuttuğu kazmayı havaya atar, düşen kazma Ferhat'ın başına isabet eder ver Ferhat orada ölür. Ferhat'ın acı haberini alan Şirin korku ve heyecanla olayın geçtiği kayalığa gelir. Ferhat'ın öldüğünü görünce bu acıya dayanamaz ve kayalıklardan aşağı yuvarlanarak, orada can verir. Her iki sevgiliyi, can verdikleri kayalıklarda yan yana gömerler. Derler ki, her bahar iki mezar üzerinde iki gül bitermiş. Mezarların tam ortasında bir karaçalı çıkar, iki gülün kavuşmalarını engellermiş.
BİR TUR GEZİSİ İLE AMASYA'YI GEZDİK. ARKADAŞIM İSMAİL HAKKI GÖKTAŞ BİZE REHBERLİK YAPTI. AMASYA MÜZESİNİNİ GEZERKEN REHBERLİK ETMİŞTİ.
BU GÜN İSMAİL HAKKI GÖZTAŞI KAYBETTİĞİMİZİ ÖĞRENMİŞ BULUNUYORUM. AMASYA TARİHİNE BÜYÜK EMEĞİ HEÇEN İSMAİL HAKKI GÖZTAŞI RAHMETLE ANIYORUM.
Yazıma Roma döneminde açılan kanalın bir kesiti ile Amasya'da Şirin için yaptırılan çeşmenin remi eklenmiştir..