ANIT KABİR MİMARI ORD PROF. EMİN ONAT (1908-1961) İLE İLGİLİ ANILAR

ANIT KABİR MİMARI ORD PROF. EMİN ONAT (1908-1961) İLE İLGİLİ ANILAR

 

 

Önce kısaca Prof Mimar Emin Onat Kimdir. Kısa hatırlayalım.

Emin Onat Ankara'da Anıtkabir'in Mimarı,  İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi, Mimarlar Odasının ilk üyesi olmuş çok değerli bir büyüğümüz. Hayatı hakkında çok daha fazlasına internet kanalları ile ulaşılabilir.

Anıların yazarı İTÜ İnşaat Fakültesi 1927 mezunu ATIF TANSUĞ'dur (1906-1989).1935 yılında Nafia Fen Okulu kapatılmış ve Yıldız Teknik Okulu kurulmuştur. Atıf Tansuğ bu okulun ilk Müdürü ve Yıldız Teknik Okulunun onarımın yaptırılmasında Emin Onat ile çalışmıştır.. Attıf Tansuğ benim İTÜ 1962 yılı mezunu sınıf arkadaşım Ergin Tansuğ'un babasıdır. Bu değerli notları yayını için bana emanet etmiştir.. Kendisine teşekkür ederim. İşte Atıf Tansuğ'un anılarında Emin Onat.

"Emin Onat'ı 1936 yılında tanıdım, İsviçre ZürichTeknik Üniversitesinden yeni mezun olmuş, İstanbul Yüksek Mühendis Mektebinde (İTÜ nün önceki ismi) şimdi ismini hatırlayamadığım Mimarlık bölümünde DEP isimli yabancı bir hocanın yanına asistan olarak atanmıştı.

 Ben Yıldız Teknik Okulunun bir yıllık kurucu Müdürü idim. Okulumun iyi olabilmesi için çabalıyor iyi gençleri yanıma çekmeye çalışıyordum.

Bana Emin Onat'ı tavsiye ettiler, çağırdım görüştük. Daha ilk görüşmemizde yüksek bilgisi, sanat aşkı, yüksek sanat kabiliyeti, memleket sevgisi ile adeta beni büyüledi. Onun Atıf ağabeyi oluvermiştim.

1935 yılında Yıldız Teknik Okulu kurulmuş, bina olarak Yıldız Sarayında Şehzadeler için yapılmış bölüm okul için verilmişti. Okula dönüşmesi büyük emek istiyordu.

Emin Onat yabancı hoca DEP ile anlaşamıyordu. Karakterleri taban tabana zıttı. Henüz başarılmış bir işi de yoktu ama bunun için can atıyordu.

Emin Onat ile kafa kafaya verdik. Yıldız sarayının şehzadeler için yapılmış bölümü Yıldız Teknik Okulunu dönüştü. Projeler yaptı işçilerle iyi ilişkiler kurdu ve tabii çok çalışarak. Bu Emin Onat'ın hayatında önemli bir dönüm noktası oldu.

Emin Onat'ın mimarlığı kadar hocalığı da başlı başına incelenecek bir konudur. Konuları gayet açık bir şekilde anlatırdı. Öğrencileri büyük bir zevk ile dinlerdi. Anlatırken konuya benliğini de katardı.

Emin Onat politikaya da girdi 1954-1957 yılları arası Demokrat Parti İstanbul Milletvekili seçildi.

Ancak bu arada İTÜ de görevine dönmeye can atıyordu. Bu 1957 yılında gerçekleşti.

İTÜ Mimarlık Fakültesinde öğrencileri ile buluştu, mutlu idi, politikadaki sıkıntılarını atlattı.

Emin Onat'ı yıkan olay 147'liler olayı oldu. 1960 yılında başa gelen askeri yönetim gerekçe göstermeden 1960 yılında üniversiteden 147 öğretim elemanının görevine son vermişti. Bu eğitim tarihinde çok büyük bir darbeydi. Bu Emin Onat'a çok ağır ve acı gelmişti.

Hayata bağlayan bağları kopmuş, toplumdan uzaklaşmış ve 1961 yılında hayata veda etmiştir.

Mesleki çalışması dışında Emin Onat vefalı bir arkadaştı, Daima güler yüzlü idi.  Büyük bir sanatçı, eşsiz bir hoca samimi candan bir arkadaştı. Her cephesi ile büyük bir insandı. Ölümü derinden yaraladı. Ailesine baş sağlığı dilerim

ATIF TANSUĞ

İTÜ 1927 MEZUNU YILDIZ TEKNİK OKULU KURUCUSU-1961

Emin Onat pek çok eserin mimarıdır. Ama bunlar arasında en büyük ve önemlisi Ankara Atatürk için yapılan ANITKABİR önde gelmektedir.

Büyük Mimar Ord. Prof Dr. Emin Onat ve onun ağabey dediği Atıf Tansuğ'un manevi huzurlarında saygı ile eğilirim.

Yazıma onon eseri ANITKABİR resmi eklenmiştir.

 

Ek alanı

YAZARIN DİĞER YAZILARI