Babil (Babylonia) Krallığı M.Ö 1894- MÖ 539 yılları arasında Fırat ve Dicle nehirleri arasında MEZOPOTAMYA olarak bilinen coğrafyada tarih sahnesinde görülmüştür. Başkentleri Babil kentidir. Dilleri Akatca olup Sami dil grubu içindedir. Akatlar Sümerlerden sonra ortaya çıkan bir Sami kavimdir. Mezopotamya da dünyada kurulan ilk uygarlık olan Sümer uygarlığının Babil üzerinde çok etkileri olmuştur.
Babil Krallığının kurucusu Samu Amun'dur, Dinleri çok tanrılıdır, en önemli tanrıları MARDUK. Okuma yazma erkek ve kadınlar arasında oldukça yüksektir. Bilinen en ünlü kralları HAMURABİ (MÖ 1792-1750) olup öldüğünde 60 yaşında olduğu sanılmaktadır.
Babil uygarlığı ise Eski Mısır uygarlığı ile kendinden sonra gelen Fenike, Anadolu'da 12 Grek şehir devletinden oluşan İYONYA, eski Yunan, Roma ve İslam üzerinde çok etkili olmuş ve tüm kültürlerin büyükannesi sayılır.. Bugün Babil uygarlığı ölüdür ama sayılan uygarlıklar hep torunlarıdır. Çok iyi bilinmelidir.
Bunları niye yazıyorum? İngilizce, Türkçe ve çeşitli dillerde çok kitap yayınlanmış ve internette o kadar çok makaleye rastlamak mümkündür. Ben bunları inceleyerek en önemli noktaları karşılaştırmalı olarak ortaya koymaya çalışıyorum. Bir yorum yapıyorum.
Günlük hayatta hep kullanırız ama nereden geldiğini çok zaman bilmeyiz. İşte birkaç çarpıcı örnek;
Haftanın günleri yedidir. Bu Babil'den gelmektedir
Bir saat 60 dakika bir dakika 60 saniyedir, Babil'den gelmektedir.
Babil matematik te çok iler gitmiş hesap yapmak için abakları ilk defa kullanmışlardır.
İlk çağın 7 harikasından Babil Asma Bahçeleri Babil kentindedir.
Babil uygarlığında tarımda, yapı işlerinde çok önemli gelişmeler yaşanmıştır. Tarihin ilk barajlarından Marduk Barajı yapılmış, sulama kanalları açılmış ve yapım işlerinde çok önemli bir eleman olan ilk kemer köprü burada yapılmıştır.
Babil Krallığı en parlak dönemini altıncı Kral olan Hamurabi (M.Ö 1792-1750) krallığında yaşamıştır. Hamurabi kanunları ile ilk yazılı Hukuk kuralları ortaya çıkmıştır.
Batı Anadolu'da Ege kıyılarında kurulan 12 Grek kentinden oluşan IYONYA (IONIA) eski Yunan uygarlığında ilk zirvedir. Batı düşünce geleneğinin M.Ö 6 yüzyılda burada yaşayan Filozof ve Matematikçi Thales tarafından başlatıldığı kabul edilir. Gene İyonyalı Samos (Sisam) adasından Filozof ve Matematikçi Pytogoras (Pisagor) ve diğer filozoflarla İyon uygarlığının temellerini atarken Babil ve Mısır uygarlığından çok çok şeyler öğrenmişler ve bunu İyonya'ya taşımışlardır.
Babil Uygarlığının Batı ve Avrupa uygarlığına etkisi İyonya üzerinden olduğuna inanıyorum. Doğu ve İslam Kültürüne etkisi ise İbraniler kanalı ile Tevrat üzerinden olmuştur. Semavi dinlerde önemli izleri bulunmaktadır.
Şu hususta dikkat çekicidir. Thales ve Pisagor matematik teoremlerini buradan almışlardır, ama bunları bilim dünyasına kendi isimleri ile duyuran İyonya'lı filozof ve matematikçiler olmuştur.
Yazıma uygarlığın doğduğu coğrafyanın haritası eklenmiştir. Daha güneyi Ur Uruk kentleri Sümer ülkesidir.
Devam edecek