MEHMET BİLDİRİCİ
Evliya Çelebi 1611 yılında İstanbul'da doğmuştur. Babası aslen Kütahya kentinden olup sonradan İstanbul'a gelmiştir. Seyahatnamesinde ailesinin Türkistan'da Ahmet Yesevi neslinden olduğunu yazmaktadır.
Evliya Çelebi Türklerin ilk gezginidir. Gezileri Balkanları, Anadolu'yu, Asya'nın batısını, Ortadoğu'yu ve Mısırı kapsamaktadır. Yazdığı Evliya Çelebisi Seyahatnamesi 10 ciltten oluşmaktadır. Evliya Çelebi 1648 yılında Konya'yı ziyaret etmiş olup Konya ile ilgili bölüm 2. cilttedir.
Konya ile izlenimleri Pusula Gazetesi yazarı Ahmet Kuş tarafından internette yayınlanmıştır. Buradan kısa bir özet şöyledir.
"Kunya Arifler Sultanı Mevlâna Celalettin ve büyük evliyaların gömülü olduğu büyük bir kenttir. 9.000 kadar üzüm bağları vardır. İçine giren içinde kaybolur. Konya, Meram bağlarının doğusunda düz ovada kurulmuştur. Meram bağlarından övgüyle söz eder. En eski Cami Alaaddin tepesindeki Alaaddin Camiidir. Üçler mezarlığının yanında Sultan Süleyman'ın yaptırdığı (Sultan Selim) Camii vardır. 300'den fazla çeşme ve şadırvan vardır, su kaynağı Meram'dır. Kent içinde Asitane Hamamı Kale içinde Sugur Hamamı ve daha pek çok hamam vardır. Şemsi Tebrizi'nin türbesi vardır. Halkın çoğunluğu Müslüman ve Hanefi mezhebindendir. Yedi çeşit buğday yetiştirilir. Bazı yedikleri şunlardır. Çörek, ballı çörek, pişmaniye, tahin, Helva, Nişasta Helvası,
Evliya Çelebi Seyahatnamesinin ilk defa 1814 yılında farkına varan Avusturyalı Tarihçi Joseph Hammer (1174-1856) olmuştur. İlk yayını Hammer yapmıştır.
"Travells in Europe, Asia, London 1834"
Evliya Çelebi Seyahatnamesi ilk defa 1848 yılında Mısır'da yayınlanmıştır. İstanbul'da ilk defa 1896 yılında yayınlanmaya başlamış son olarak 1935-1938 yılında Latin harfleri ile yayınlanmıştır. Evliya Çelebi son günlerini Kahire'de geçirmiş orada toprağa verilmiştir. Mezarı kayıp bilinmemektedir.
Evliya Çelebi Türkçe olarak yazılan ilk Seyahatnamedir. Bu yönden Türk kültüründe çok ayrı bir yeri ve önemi vardır. Avrupalı tarihçiler için yazdıkları önemli bir kaynak olmuştur. Ancak anlatımlarında bazen aşırıya kaçmıştır. Özellikle eserlerin sayısında verdiği miktarlar abartılıdır.
Evliya Çelebi için bir anıtının yapılmaması, heykelinin dikilmemesi Türkiye'nin bir ayıbıdır.
EVLİYA ÇELEBİ'NİN BENİM İÇİN ÖZEL BİR YERİ VARDIR. BENİM BÜYÜK BÜYÜK ATAM 15. YÜZYILDA YAŞAMIŞ ERMİŞ İNSAN YATAĞAN MÜRSEL GİBİ, EVLİYA ÇELEBİ'DE TÜRKİSTAN YATIR ŞAİR DİN BÜYÜĞÜ AHMET YESEVİ NESLİNDENDİR.
Yazıma Kütahya'da Müze olan Evliya Çelebi evinden bir resim eklenmiştir.