İNGİLTERE KRALİÇESİ ELİZABETH II (1926-2022)

 

Bu ay 70 yıldan bu yana İngilz tahtında bulunan Kraliçe Elizabeth II 96 yaşında hayatını kaybetti. İngiltere ve dünya tarihinde 70 yıl tahta uzun tahtta kalan bir hükümdardı. Dünyada bu uzunlukta tahta kalan kişi hemen hemen yok gibidir.

Ölümü İngiltere ve dünyada büyük yankı buldu. Türkiye televizyon kanalında çok az gündeme gelen konuda benim izleyebildiğim Fransız 24 ve Aljezira (Katar) İngilizce yayın yapan kanallarda çok uzun yayınlar yapıldı.

Buradan hareketle ben sevebilrsiniz veya sevmeyebilirsiniz Kraliçe Elizabeth II kimdir? Bıraktığı miras nedir? Onun hayatından çıkaracağımız dersler var mıdır? Kısaca incelemeye çalışacağım.

Kraliçe Elizbeth II 1926 yılında Kral VI George (Türkçe Jorc) olarak tahta geçecek olan Galler Prensinin kızı olarak dünyaya gelmiştir. Babasının iki kızı vardır. Büyük kızı ise Elizabeth.

Dedesi George V 1936 yılında ölür. Kralın iki oğlu vardır. Büyüğü Edward VIII adıyla kral olur. Yalnız Edward VIII bekârdır ve iki kocadan ayrılmış Amerikalı Madam Simpson ile yaşamaktadır. Ancak İngiltere'de gelenekler ve Kilise kralın boşanmış bir kadınla evlenmesine karşı çıkar kısa süre sonra Kral Edward VIII tahtan çekilr ve yerine Elizabeth'in babası George VI olarak tahta geçer.

Bunları şunu belirtmek için yazdım. Kral VIII Edward tahtan çekilmese ve çocuk sahibi olsa babası bir Prens ve Elizabeth de sıradan bir Prenses olarak kalacaktı.

Sonuçta babası 1936 yılında VI George olarak kral olur. Elizabeth sadece 10 yaşındadır. Aynı yaşta önüne dünyada güneşin batmadığı bir imparatorluk mirası konmuştur. Yönetimde babasından sonraki ikinci kişidir. Güneş batmayan imparatorluğun veliaht prensesidir varisidir. Sıkı bir eğitim aldığı anlaşılıyor.

Yıl 1939 Elizabeth 13 yaşında iken İkinci Dünya Savaşı patlak veriyor. Başta İngiltere'nin başını çektiği Müttefikler (Amerika, Sovietler Birliği, Almanya'da Hitler ve Nazi Yönetimine karşı büyük ve kanlı bir savaşa giriyor. II. Dünya Savaşı bittiğinde Elizabrth genç bir kızdır. Büyük mücedelenin içinde pişmiştir.

1947 yılında Prens Phlipp ile evleniyor. 3 oğlu, bir kızı oluyor.

1952 yılında babasını ölümü üzerine 26 yaşında genç bir kadın olarak tahta geçiyor çok çalkantılı geçen tarihin alt üst olduğu bir denizde kazasız 70 yıl gemiye kumanda ediyor.

Kraliçe Elizabeth 70 yıllık saltanatı sırasında 15 başbakan atıyor, başlarda Winston Churchill gibi başbakanlar babası yaşında adamlardır. Bunlar içinde üç tanesi kadın başbakandır.

Kraliçe Elizabeth İngiltere dışında 16 bağımsız devletin devlet başkanıdır. Bunlar ve nüfusları ve katılım tarihleri şöyledir.

Birleşik Krallık  (İngiletere)  67.000.000 Yıl 1707

Kanada 38.000.000 yıl 1867

Avustralya 26.000.000 Yıl 1901

Papua Yeni Gine 10.000 Yıl 1975

Yeni Zelanda 5.100 Yıl 1907

Jamaica 2.800 Yıl 1962 ve diğerleri

Dikkat edilirse Avustralya Kanada ve Yeni Zelanda hariç diğer ülkelerin birliğe katılması Elizabeth II nin saltanat yıllarındadır.

İngiliz Milletler topluğunun aslında 55 ülkeden oluşmaktadır ancak kalan 44 ülke arasında diyalog sürdürülmekte bu birliğin başkanı Kraliçe Elizabeth II idi.

Elizabeth bu başarısının altında yatan özellik Demokrasiye inanması ve bundan asla sapmamasıdır. Avrupa'da olan büyük devletler Fransa, Almanya, Rusya, İtalya, İspanya'nın dikta rejimleri yönetilmesidir. İngiltere'nin ise 18. yüzyıldan bu yana demokrasiyi benimsemeleridir. İngiltere'de siyasi partilerin kuruluşu 1732'li yıllara dayanmaktadır.

Fransa'da 1789 yıllarında kanlı ihtilal olmuşken neden İngitere'de olmamıştır. Sorunun cevabı İngiltere'nin demokrasi ile yönetilmesidir.

Kraliçe Elizabeth II saltanat döneminde idam edilmiş ve hapse atılmış politikacı düşünce admı yoktur veya yok gibidir.

Bir de Türkiye'ye bakalım son 70 yılda hapse adılan idam edilen siyasiler yazarlar, gazeteciler bulunmaktadır.

Sonuç olarak bana göre Kraliçe Elizabeth II, gene İngiliz Kraliçesi Elizabeth I, İngiliz Kraliçesi Viktoria, Rus Çariçesi Katerina II ve İspanyol Kraliçesi İsabel ile birlikte dünyanın en güçlü kadın hükümdarlarıdır.

Türkiye bakımından çıkarılacak sonuç mutlaka demokratik, laik, parlementer sistemi kurmamıza kalmıştır

ÖNÜMÜZDE YIL BU KONUDA SEÇİMLE BUNU BAŞARMAK YA DA OARTAÇAĞ BATAĞINA YUVARLANMAK BULUNMAKTADIR

TÜRKYE'NİN DEMOKRASİ SINAVINI AŞACAĞINA İNANIYORUM. AŞMAK ZORUNDAYIZ.

Yazıma Kraliçenin bir fotoğrafı eklenmiştir.

 

 

 

 

 

Ek alanı

YAZARIN DİĞER YAZILARI