İSTANBULDA BATIYA AÇILAN PENCERE GALATA BÖLGESİ GALATA BÖLGESİ VE GALATA DERNEĞİ

İSTANBULDA BATIYA AÇILAN PENCERE GALATA BÖLGESİ GALATA BÖLGESİ VE GALATA DERNEĞİ

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

İstanbul'a Devlet Demir yolu ile gelinince Haydarpaşa Garındasınız, buradan da İstanbul ya da Karaköy'e vapurla inersiniz Karaköy'e gelirsiniz hemen kuzeyi Galata bölgesidir. Ben de yükseköğretim için 1957 yılında İstanbul'a geldiğimde bu yolu takip etmiştim.

Galata tüm ülkenin en önemli alış veriş merkeziydi. Yetmiş iki milletin bir arada yaşadığı bilinir. Cemaatler içinde ve kiliselerde 12 üzerinde dil konuşulur. Müslümanlar yanında Hıristiyanlar, Museviler olmak üzere çeşitli milletlerin yaşadığı bölgedir.

Ben 1996 yılında Konya'dan İstanbul'a yerleşince İstanbul'u daha yakından tanımak ve tarihini öğrenmek arzusundaydım. İstanbul Akyaka ve Konya'dan çok farklı idi. Çok büyüktü, onun tarihini öğrenmek için bir ömür yeterli değildi. O halde bir pilot bölge seçmeliydim. Batı uygarlığını da tanımak istiyordum. Galata Türkiye'de batıya açılan bir kültür penceresiydi. Bilinmezlerle doluydu. Onu seçtim.

Ayrıca mühendis olduktan sonra ilk defa Galata'da çalıştım. Bina hesaplarının (Statik) projelerinin uygulandığı ERALKO MÜHENDİSLİK firmasında birkaç ay çalıştım. Burada çalışmamın ileride ki yıllarda çok faydasını görecektim. Kararımda bunun da etkisi oldu.

Hafta içi özellikle Pazar günler kiliseler açık olduğundan gezmeye ve burada yapılan kültür etkinlerine katılıyordum.

Karşıma Galata Deneği çıktı. Bu derneğin başkanı Mimar Mete Göktuğ ile tanıştım. Tarih ve kültür alanında aramızda çok büyük benzerlikler bulunuyordu. Onun kanalı ile Galata Derneğine üye oldum. Her yıl Galata Şenlikleri düzenleniyordu. Buradaki normal zamanlarda kapalı olan mekânları görmek tanımak beni büyülüyordu. Bunlar resim sergileri, kiliselerde konserler, çeşitli mekânlarda söyleşilerdi.

Dernekte ben girdikten sonra karışıklık oldu Mete Göktuğ başkanlıktan ayrılmak zorunda bırakıldı. Zaten üye sayımız az olduğundan ben de yönetim Kuruluna seçildim. Yönetim Kurulu Başkanımız Yurt Dışında eğitim görmüş bir kişiydi. Yönetim Kurulu üyesi Av. Nermin Aksın Barış Derneğinde çok etkili bir kişi imiş onunla çok iyi arkadaş olduk. Maalesef onu daha sonra 2007 yılında kaybettik. Büyükada'da toprağa verildi

Bu arada 2010 yılında Derneğimizin doğrudan düzenlediği Festivalde ben Galata Eski Su Yolları Konulu bir tanıtım yaptım. Galata Su Yolunu anlattım. Bu konuda Türkiye de daha önce hiç araştırma yapan olmamıştı. Galata Suyolu yazım birkaç yerde yayınlandı ve çeşitli kitaplarda kaynak gösterildi.

Daha sonra Televizyonlarda gezi programları yapan Attila Tuna 2003 yılında Galata Şenliklerini bir arada yapalım teklifi getirdi ama bizim yönetim Kurulu bunu sadece biz yaparız sizinle işbirliği yapmayız kararı aldı ben buna karşı çıktım 2004 yılında dernekten ayrıldım.

Şunu da belirtmeliyim Attila Tuna Galata Festivalini tek başına yaptı ve şahane bir Festival gerçekleştirdi. Detayları Web sitem içindeki Galata dosyasında bulunmaktadır.

Galata'yı tarihini burada yaşamış kişileri inceledim, bunları bir klasörde toplayıp Web siteme yerleştirdim.

Bunun için www.mehmetbildiri.com web sitemden Web2015 Türkçe 32 maddeye, Eski Galata Su Yolları için ise Web 2014 bildirilerim 1.3 bakılmalıdır.

Yazıya iki resim ekliyorum Galata Kulesi dibinde Galata Suyolları konuşmam, ikincisi Yönetim Kurulu olarak bir sergide çekilmiştir. Nermin Aksın solda beyaz elbiseli.

YAZARIN DİĞER YAZILARI