IYONYA FELSEFE OKULUNDAN FİLOZOF HERAKLEITOS (535-475)
Efes kentinde doğmuştur. Varlıklı bir ailenin oğludur. İyi bir eğitim almıştır. Babası Bloson olarak bilinmektedir.
M.Ö 6 yüzyılda Anadolu'da ortaya çıkan IYONYA Felsefe Okulu filozoflarındandır. Bunlar Miletos kentinden Thales (M.Ö 620-546) Anaximander (M.Ö 610-546), Anaximenes (M.Ö 585-528), Archelaus (M.Ö 5 yüzyıl), Diogenes Apollonalı, Efes kentinden Herakleitos (M.Ö 535,475) Klozamenai kentinden Anaxagoras(M.Ö 510-428) olmaktadır. Görüldüğü gibi çoğunluk Miletos (Milet) kentindendir. İlginçtir ki Diogenes Bulgaristan doğumludur. Bir Milet kolonisi olan Apollonaia kentindendir.
Ben bu değerli kişilerin doğru anlaşılamadığı kanısındayım. Bu insanlar Yunanistan ana karasından M.Ö 1000-900 dolaylarında Ege kıyılarına gelip yerleşmişlerdir. Bunlardan İzmir'in güneyinde 12 kent devleti birleşip kendi kent işlerinde serbest dışa karşı bir birlik oluşturmuşlardı. IYONYA, İzmir'in kuzeyine yerleşenler AOL birliğini oluşturmuşlardır. İYON birliği Yunanistan'dan önce Felsefe, Matematik konularında olağan üstü bir başarı sağlamışlardır. Batı geleneği ve felsefesi burada doğmuştur. Bu akım daha sonra Yunanistan'a, İtalya'ya, Mısır'a ve dünyaya yayılmış meşale olmuştur. Bu insanlar Grek'tir, yazdıkları konuştukları dil Grekçedir, bunlar aynı zamanda Anadoluludur. Ben şahsen aynı topraklarda yaşamış bu insanları hemşerim kabul ediyor, onlarla ve kurdukları uygarlıkla gurur duyuyorum. Bu insanlar bunları yabancı Pers yönetimi altında başarmışlardır.
Herakleitos'un hayatı hakkında bilgiler çok sınırlıdır. Hakkında bilgiler Diogenes Leartes (180-240) gelmektedir. Kendisi de Kilikya (Adana) bölgesinden Anadolu'dur.
Hakkında yazım Devrim Gazetesi 30.01.2019 tarihlidir.
Herakleitos, Thales'in her şey sudan gelmekte olduğu görüşüne karşı her şeyin aslının ATEŞ olduğu inancındadır. Monisttir (tekilci), Bilim adamı, Kozmolog, Metafizikçi ve Dini düşünür kabul edilmektedir.
Kendisinin yazdığı tek kitap vardır "Tabiat-On Nature" ancak bazı parçaları bu güne gelmiştir.
Çocukluğu Efes'in gene antik çağın Türkiye'deki yedi harikasından ARTEMİS tapınağı içinde geçmiştir.
Yazıma bu tapınakla ismi yazılı antik bir büstü eklenmiştir.