ÖNCÜ TÜRK BİLİM KADINI KAMİLE ŞEVKİ MUTLU (1906-1982)

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

Osmanlı döneminde Tür kızlarının eğitimi kısıtlıydı, yükseköğrenim imkânları yoktu. Cumhuriyetin kurulması ilk Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in büyük gayret ve çabaları ile Türk kızları bu haklarına kavuştular.

Bu yazımda bunu ilk kazanan bir Cumhuriyet kadınından söz edeceğim. Kamile Şevki Mutlu Türkiye'de ilk Pataloji uzmanı ve ilk kadın profesördür. Kamile Şevki Avukat Mehmet Şevki kızı olarak 1906 yılında İstanbul'da doğmuş 1930 yılında Darülfünun Tıp Fakültesinden mezun olmuştur. Türkiye'de ilk yükseköğretim kurulu Darülfünun 1933 yılında reform yapılarak İstanbul Üniversitesine dönüşmüştür

 

Kamile Şevki bir süre Almanya'da çalışmış yurda dönmüş 1945 yılında Türkiye'nin ilk kadın Profesörü olmuştur.

 

Kamile Şevki Mutlu'nun Türk tarihinde çok önemli bir rolü vardır. Atatürk 10 Kasım 1938 tarihinde hayatını kaybetmiş gömüleceği yer konusunda bir vasiyet bırakmamıştır. Bunu millete bırakmıştır. Ölünce vücudu bozulmasın diye tahnit edilmiştir. Tahnit işlemi bir takım kimyasallarla yapılan işlemdir. Sonra Ankara Etnoğrafya Müzesine konmuştur. Bu arada Anıt Kabir yeri seçilmiş mimari yarışmalarla şimdiki Anıt Kabir inşa edilmiş 1953 ölüm yıldönümünde nakledilmesi kararlaştırılmıştır.

 

Bu iş için Ankara Valiliği tarafından Prof. Dr. Kamile Şevki Mutlu görevlendirilmiştir. Onun başkanlığında çinko tabut açılmış yani Atatürk'ün bozulmamış cesedi ile ilk gören kişi olmuştur. Tahnit kaldırılmış zamanın Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Başbakan Adnan Menderes ve aile yakınlarının bulunduğu törenle bedeni Anıt Kabirde toprağa verilmiştir.

 

Türkiye'nin öncü bilim kadınlarından modernleşen Türk kadınına rol model olan Prof. Dr. Kamile Şevki Mutlu'nun manevi huzurunda saygı ile eğiliyorum

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI