Ege ve Karia bölgesi ilk çağda yetiştirdiği kişilerle dünyaya hep ışık saçmıştır. Bu değerlerin ortaya çıkması bazı yabancı Tarihçi ve Arkeologlar yanında Türk ve yöreden çıkmış değerli bilim adamları tarafından gerçekleştirilmiştir.
Bu yazımda Muğla'nın Milas ilçesinden çıkmış çok değerli bir Prof. Dr. Arkeolog Aşkıdil Akarca incelenecektir. Hayat hikâyesi şöyledir.
Muğla'nın Milas ilçesinde, 25 Ekim 1916 tarihinde doğdu. Milas'ın en önde gelen Hacı Ali Ağa Sülalesinden Mehmet Ali Bey ile Seher Hanım'ın kızı; Faruk, Adnan ve Turhan Akarca'nın ablasıdır. Kardeşleri de politikada kariyer yapmış kişilerdir.
Aşkıdil Akarca 1937 yılında Arnavutköy Amerikan Kız Koleji'ni; 1942'de İstanbul Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nü bitirmiştir. İstanbul Üniversitesi'nde, 1946 yılında da asistan olmuştur. 1953 yılında "Mylasa Sikkeleri" konulu teziyle Doktorasını tamamlamış, 1958 yılında "Kara Samsun Kazısında Bulunan Keramik" adlı teziyle Doçent olmuştur. 1973 yılında Arkeoloji Kürsüsünde Üniversite Profesörlüğüne atanmış, 1976 yılında Profesörlük kadrosuna geçmiştir. 1 Kasım 1982 tarihinde emekliye ayrılmıştır. İngilizce, Fransızca ve İtalyanca dillerini biliyordu.
2010 yılında aramızdan ayrılmış, Milas Şehir mezarlığında toprağa verilmiştir.
Aşkıdil Akarca çevremizden çıkmış tek bilim kadını arkeolog diyebiliriz. Çevremiz ile çok önemli araştırmalar yapmış Arif Müfit Mansel, Jale İnan ve George Bean, Ekrem Akurgal ile birlikte çalışmaları olmuştur. 1955 yılında George Bean ile Bodrum civarı Thangela araştırmalarında birlikte olmuştur.
Daha geniş bilgi İnternette Nezih Başgelen'in yazısında bulunmaktadır. Çevremizden çıkmış, çevremize çok yararlı olan Askıdil Akarca'yı saygı ile anıyorum.
Yazıya bir portresi ve hakkında bir kitap kapağı eklenmiştir.