ROMANYA'NIN YAS (IASI) KENTİNDE OSMANLI SU TEKNOLOJİSİ ETKİSİNDE SU MİMARİSİ HAKKINDA PROF RADVAN LAUR'UN ROMENCE KİTABI
MEHMET BİLDİRİCİ
Prof Radvan Laurentiu (1975) Romanya.Yas kentine üniversite profesörü
Profesor universitar doctor / Professor, Ph.D.
Facultatea de Istorie
Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, Romania
2017 yılında İnternetten benim Web siteme girmiş pek çok çok beğendiğini belirtmiş bu konuda kendisine yardımcı olmamı istemiştir, IASI (Yas) kenti Suyollarında Osmanlı döneminin etkileri olduğunu belirtmiş Masura, lüle, havuz, maslak, Suterazi, Edirneli, İstanbul gibi terimlerin hala kullanıldığını belirtmiştir.
Böyle bilimsel çalışmaya seve seve yardımıkabul etmiş, bunlardan lüle, masura Osmanlı su ölçüleri olduğunu ve havuz, suterazi, maslak Osmanlı su yapıları olduğunu belirtmiştim. İstanbul Kilyos Suterazi sistemini ve Hocam Kazım Çeçen'in Osmanlı su ölçü sistemini göndermiştim.
Ardından 17.01.2021 tarihinde aşağıdaki mektubu aldım.
Dear Bildirici,
Yes, I already published a paper on this subjects, I also thanked you for the help and quoted one of your work (see notes 82 and 96). It was a very interesting research, but it is in Romanian,
Thank you again for the help,
Laurentiu Radvan
Türkçesi: Evet konu ile ilgili yayını yaptım, yardımlarınız için teşekkür ederim. 82 ve 96 dip notları sizinle ilgili, Çok ilgi çekici bir çalışma oldu, ekli ama Romen dilinde, tekrar teşekkürlerimle
Radvan 44 sayfalık Romence çalışmasını bana gönderdi. Yarım sayfa da İngilizce özet koymuş
Yas (Iasi) kenti Romanya'nın kuzey doğusunda Moldova (Boğdan) sınırına yakın bir kenttir. Kanuni döneminden bu yana bir süre Osmanlı İdaresinde kalmış Prut nehrinin bir kolu üzerindedir. 1792 tarihi Osmanlı Rus Yas anlaşması bu kentte yapılmıştır.
Romence kitap içinde İngilizce özet şöyledir.
YAS-IASI KENTİ SU SİSTEMİ, ŞEBEKE VE TEKNOLOJİ (17-19 YÜZYILLAR)
Prens Vasile Lipu zamanında su kaynaklarını kıtlığına rağmen Prensin sarayına ve hamamına (feredeu) su getirildiği bilinmektedir. Önemli gelişmeler 18. yüzyıla gerçekleşmiştir. 1841 yılında kurulan komite tüm su şebekesini ortaya çıkarmıştır. Burada Osmanlı su teknolojisinin geniş şekilde etki ettiğini görüyoruz. Suyolunda çalışan ustalar suyun Tuna nehrinin güneyinden geldiğini biliyorlar. Bugün bunu net olarak öğreniyoruz. Osmanlı terimleri hala Türkçe olarak kullanılmaktadır.
Elektronik gelişmeler bizi dünyaya açmaktadır, Prof Radvantie Laur ile tanışmak bilgi alışverişinde bulunmak beni çok mutlu etti.
Yazıma onun bir portresi eklenmiştir.
Ek alanı