TOROSLARDA KÜÇÜK OLBA KRALLIĞI VE KRALİÇE ABA (Kraliçe M.Ö 43-39)

TOROSLARDA KÜÇÜK OLBA KRALLIĞI VE KRALİÇE ABA (Kraliçe M.Ö 43-39)

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

Roma kontrolü altında bulunan Olba Krallığı Mersin ili Silifke içesinin kuzeyinde M.Ö birinci yüzyılda kurulmuştur. Merkezi Diocaesera (Uzuncaburç) ve Ura (Olba) olup civarına hükmetmiştir. Olba Krallığının sınırları doğuda Lamas Çayı (Limonlu) ve batıda Göksu (Calycadnos) çayı arasıdır.

Özellikle Lamas çayından su alan sistemin ilki Uzuncaburç'a su getirir. Çok dik dağ yamaçlarından su tünellerle iletilir. İkinci bir su alımı ile su Olba (Ura) ya iletilir. Olba girişinde anıtsal Septimus Severus Su Köprüsü (akedüğü) vardır. Lamas çayından üçüncü bir su alımı ile deniz seviyesindeki Kızkalesi'ne (Coricos) su taşır,

Dünya ve Roma'nın mühendislik harikalarıdır. Bu konuda Web sitemde geniş açıklamalar yer almaktır.

Olba Krallığı uzun süre rahip krallar tarafından yönetildi. Bu aileye gelin olarak giren Kraliçe Aba krallığın güçlü adamlarından Ksenophanes'in kızıdır. Aba M.Ö 43-39 arasında kraliçelik yapmıştır. Krallığın en tanınan kişisidir. O dönemden pek çok eser bugüne gelmektedir. Olba eski Yunanca'da şanslı, mutlu anlamına gelmektedir.

Kraliçe Aba'ya nazik davranışlarından dolayı Roma'nın Anadolu Yöneticisi Mark Antonius ve sevgilisi Mısır Kraliçesi Kleopatra tarafından bu hak kendisine verilir.

Aba, Kraliçe Kleopatra ile iyi ilişkiler kurar ve dar bir zamanında yardımcı olduğu anlatılır

Bölgede Çanakçı da dağa kazınmış 1.90 m yükseklikteki bir röliyefi altında bir yazıtta şunlar yazılıdır.

Bir zamanlar Toroslar'ın en güçlü kadınıydım.

Kleopatra ve Antonius bile geldi yanıma ve onurlandırdılar beni.

Tarihçiler yazdı matemimi.

Kibeleyim, kraliçeyim, ama önce acılı bir anneyim.

Bu anıtın altında mezarı bulunmaktadır.

Gerçekten Kraliçe Aba veba salgınında kocası Alios Nikonoros ve oğullarını veba hastalığı yüzünden kaybetmiş, onlar için Kanlıdivane (Mersin Erdemli yakınında) bir anıt mezar yaptırmıştır. Kayadaki kazınmış portresi ve bu anıt mezarın resmi yazı sonuna eklenmiştir.

Kraliçe Aba yüzyıllar sonra anılmıştır. Olba'da bir yerli filmde kendisine yer verilmiş, ayrıca Azerbaycanlı F. Hüseyinov (1949-2010) tarafından hakkında bir bale eseri hazırlanmıştır. Azerbaycan Devlet Sanatçısı Hüseyinov eşi ile 1992 yılında Adana'ya yerleşmiş ve 2005 yılında Karaliçe adlı bale eserini yazmıştır.

KRALİÇE ABA. Bu eser Mersinde Devlet Balesi tarafından sahneye konulmuştur.

Bu yazı dolayısıyla bu eserin farkına vardım. İleride TV den de izlemeyi umuyorum.

YAZARIN DİĞER YAZILARI