06 Şubat sabahı bir deprem haberi ile uyandık. Türkiye deprem bölgesidir hep deprem olur. Bu haberlere alışığız. Çift depremdi.
Ama bu bambaşka idi. İlk Deprem Kahramanmaraş Pazarcık merkezli 7.7 şiddetinde idi gece 04.17 de oldu. Ama bununla kalmadı 9 saat sonra öğlen saat 13.24 de ikinci 7.6 şiddetinde merkezi Kahramanmaraş Elbistan merkezli idi. Bu ikinci deprem ilk depremden hasar alan binaları yıktı. Bunun zararı çok çok acı oldu.
Bu çifte deprem Türkiye tarihinde görülmemişti. Bu bakımdan karşılaştırıldığında 17. Ağustos 1999 İstanbul Depreminden daha etkiliydi. Arkadan sayısız artçı depremler oldu.
Deprem çok geniş bir alanda etkiliydi. Batıdan doğuya 35-40 boylamları 36-39 enlemleri arasında 10 il merkezi ve pek çok ilçe merkezinde çok büyük yıkıma sebep oldu. Bu iller Adana, Osmaniye, Hatay, Kilis, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya Şanlıurfa, Diyarbakır.
Ama an büyük yıkım Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş'ta oldu.
TÜRKİYE KANATİME GÖRE DEPREM SONRASI KONUT SORUNLARI ÇÖZEBİLMEK İÇİN EN AZ ON YILA İHTİYACI VAR.
TÜRKİYE BİR HAFTALIK YAS İLAN EDİLMİŞTİR. Deprem bölgelerinde can pazarı ve yaşam mücadelesi verilirken deprem bölgesi dışında büyük bir yardım kampanyaları başlamış ve her Türk vatandaşı gözyaşları dökmektedir.
Çok fedakârlık göstererek yaralıları kurtarma çalışmaları, bazı aksaklıklar televizyonlarca aktarılmaktadır. Tüm televizyon kanalları yayınlarını depreme ayırmışlardır.
Ben İnşaat Mühendisiyim, yaşım 84 ve emekliyim. Bağlı olduğum İnşaat Mühendisleri Odası hasar tespit konusunda bir kampanya düzenlemiş ve merkezi hükümete yardımcı olmak istemektedir. Ben de 15-20 yıl genç olup bu bölgede hizmet yapmak isterdim. Bu depremden herkesin her meslek kurumunun ve en başta inşaat Mühendislerinin ve Jeologların öğreneceği ders çıkaracağı noktalar bulunmaktadır.
Pek çok aksaklıkların görülmesine rağmen bilim adamlarınca da ciddi çalışmalar yapıldığı kanısındayım.
Birde şunu görüyorum bu acılı günümüzde dost ve düşman bildiğimiz uluslar yardıma koştu, ayrıca farklı görüş ve inanıştaki insanlarımız fark gözetmeden yardımlaştı.
BUNDAN DA DERS ÇIKARMALIYIZ BİZLER İNSANI ÖN PLANA ALAN SEVGİYİ ÖNE KOYAN İLKELERİ BENİMSEYEBİLİRSE İNANIN ÇOK DOSTUMUZ OLACAK.
Ben İstanbul'da ağır ekonomik şartlar altında yaşadığımız bir gerçek, tüm emekli maaşım bakımızı sağlayan Türkmenistan uyruklu bir bayana vermekteyiz. Buna rağmen karınca kararınca benim de çorbada bir tuzum olsun istedim. Ortada bir karmaşa var KIZILAYA, AFADA, güvenemiyorum Ne yapmam gerektiği konusunda kararsızdım. İstanbul Büyükşehir Belediyesine ulaştırmak istedim, para yardımı almaları kısıtlıydı.
Bu arada Ula İlçesi Çaydere'de yakinen tanıdığım Emine Arı'nın gelini EZGİ ARI Kahramanmaraş PAZARCIK ilçesindendi. Depremde oraya giderek evleri yıkılan iki teyzesi, dayısı, onların ana babaları, çocukları ile tam 18 kişiyi evine getirmişti. Kendisini buradan da kutluyorum. Çorbalarına bir tuz olsun istedim. Ula Belediyesi'nin yardımcı olduğunu öğrendim.
Ben de şuna karar verdim deprem konusunda özellikle bu illerdeki tarihi yapıların durumunu inceleyip yazmaya karar verdim.
Yazı ekinde Türkiye Deprem Haritası verilmiştir.
(Devamı var)