AKYAKA'DA İLK ARITMA TESİSİNİN YAPILMASI VE ULA KAYMAKAMI NADİ KILINÇARSLAN

AKYAKA'DA İLK ARITMA TESİSİNİN YAPILMASI VE ULA KAYMAKAMI NADİ KILINÇARSLAN

 

MEHMET BİLDİRİCİ

 

Ben ilk defa Akyaka'yı 1975 yılında gördüm. Tatil için ailecek gittiğimiz Marmaris'ten gelip Akyaka deniz kıyısında piknik yapmıştık. Bu ilk gelişte deniz beni büyülemişti.

Daha sonra 1977 yılında köy içinde bir arsa aldım. Ben 1985 yılında onu sattıktan sonra üzerine Dedegil Oteli yapıldı. Daha sonra çeşitli isimlerde satıldı ve yeni alanlar yeni isimler verdiler.

1985 yılında halen içinde oturduğum NERGİS Sokaktaki üç katlı evime sahip oldum.

Nergis Sokak 1975'li yıllarda yapılaşmaya başlamış, o zaman Belediye olmadığı için yapılar Muğla Bayındırlık Müdürlüğü tarafından yönetiliyor. Projeleri onaylanıyordu. Bugün restoran ve dükkânlarla Akyaka'nın en kalabalık noktası haline gelen ve yaklaşık denize 100 m uzaklıkta bulunan Nergis sokağın en önemli özelliği yeraltı su seviyesinin çok yakın oluşuydu. 60-70 cm altında su vardı. Yapılarda bu göz önüne alınması gerekirken benim meslektaşlarım bunu göz önüne almamış subasman seviyesini çok düşük uygulattırmışlardır. Çok büyük hata işlemişler, bu durum çok önemli evlerin pis su çıkışlarında sorunlar oluşmuştur. Ayrıca alt katlar rutubet ile karşı karşıya kalmıştır.

Kanalizasyon sorununu sızdırmaz fosseptiklerle çözmeyi amaçlamışlardır. Ama bu mümkün değildir. Zira sızdırmaz fosseptik her gün çok kısa sürede dolmakta, normal fosseptik ise anında yer altı suyu ile dolmaktadır.

Ben burada bir anımı yer vereceğim. Yıl 1985 orta katı Almanlara kiraya verdik, bu ilk müşterimiz ile sonra uzun yıllar dost olduk. Bahçe kapısının önünde sohbet ediyoruz, yerden ince bir su çıkıyor. Hemen misafirimin farkına varmaması için ayağımı üstüme koydum.. Bizden önceki binayı yapan kişinin yaptırdığı sızdırmaz fosseptik taşıyor.

İçimden eyvah böyle şey olur mu dedim ama 1985 yapacak bir şey yoktu.

1986 yılında kıştan Akyaka'ya gittim, çözüm aramaya başladım. Benim evimin arkasına Mehmet Bildirici Sokağa cephe (eski Çağrı) arsayı aldım. Zemin kattaki pis su çıkışlarını 60 cm yükselttim, arka parsele 2 m x 2m boyutunda bir demir tank yaptırdım ve böylece geçici bir çözüme gittim.

Ama iş bunula bitmiyordu, bahçe girişini yıkıyoruz, su sokağa akıyor, Sokak da akıntı yok, su birikiyor, komşular rahatsız oluyor, hatta sokağa su dökmekten mahkemeye bile verildik, berat ettik.

Bu yıllarda Ula Kaymakamlığına NADİ KILINÇARLAN atandı, 1986-1989 yıllarında bu görevi sürdürdü. Kaymakam Bey biz Nergis Sokak sakinlerini bir yerde topladı, sizin sorununuza bir çözüm, buna sizlerin de katkısı gerekiyor. Bizlere 6-7 senet imzalattı. Kanalizasyon inşaatı yapıldı. Burada da şöyle bir zorluk vardır. Genelde bu uygulama kuru zeminde yapılır. Döşenen borular yer altı suyu içine döşeniyordu. Boruda delinmekler olunca yer altı suyu dolduruyor ve verimi düşürüyordu. Ama Kaymakam Nadi Kılınçarslan'ın bu başarısı bizi 10 yıl kadar idare etti Bu konuda kendisini hiç unutmuyoruz.

Yıllar sonra internetten araştırdım hakkında şu bilgilere ulaştım.

Nadi Kılınçarslan Denizli Acıpayam ilçesinde doğmuş, Yükseköğreniminin ardından Ula Kaymakamı olmuş, bu görevi 1986-1989 yılları arası sürdürmüştür. Ula'da yaptığı en önemli başarısı Akyaka'da Pis su Arıtma Tesisi yaptırmasıdır. Daha sonraki yıllarda Uşak Vali Yardımcısı olarak görmekteyiz. 2013 yılında bu görevden ayrılıp Denizli Belediye Başkanı olmak istemiş, ancak partisi olan C.H.P onu aday göstermemiştir. Bunun üzerine eski görevine dönmüş en son Sinop Vali Yardımcılığı görevini sürdürmüştür.

Kendisine yaşıyorsa sağlıklı bir ömür diliyorum. Biz Akyakalılar onu unutmadık.

Yazıma bir resmini ekliyorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI