ANADOLU SELÇUKLU SULTANI 1. GIYASETTİN KEYHÜSREV VE DİĞERLERİ
SELÇUKLU SULTANI İLK DEFA 1192-1196, İKİNCİ DEFA 1205-1211
Bundan önceki yazımda Selçuklu Sultanı II. Kılınçarslan dönemi incelenmişti. I Gıyasettin Keyhüsrev, II Kılınçarslan'ın en küçük oğludur. Babasının yerine sultan olmuş, kısa bir süre sonra ağabeyi II Süleyman Şah tarafından tahtan indirilmiştir. Annesi Bizanslı prensestir. Ağabeyinin 1204 yılında ölümü üzerine yerine kısa süre II Süleyman Şah'ın küçük yaştaki oğlu III. Kılınçassrslan kısa bir süre tahta geçmiştir. I. Gıyasettin Keyhüsrev geri dönerek genç Sultanı tahtan indirmiş onu Konya Gevele Kalesine (Takkelidağ) hapsetmiş III Kılınçarslan kalede 1205 tarihinde ölmüş Selçuklu Sultanlar Türbesine gömülmüştür.
1.Gıyasettin Keyhüsrev ikinci defa tahta çıkmadan önce, 9 yıl Konya dışında yaşamıştır. İkinci döneminde Antalya fethedilmiştir. Keyhüsrev adına şifahane yaptırılan Gevher Nesibe Sultan küçük kız kardeşidir. Gevher Nesibe 1204 tarihinde Kayseri'de ölmüştür.
SULTAN II RÜKNETTİN SÜLEYMAN 1196-1204
Keyhüsrev'i tahtan indiren II Süleyman 1196-1204 yılları arasında tahta kalmış, II. Kılınçarslan'ın en büyük oğludur. Dönemi savaşlarla geçmiş 1204 yılında ölümü üzerine Selçuklu Sultanları türbesine gömülmüştür.
I.İZZETTİN KEYKAVUS 1211-1220
I.Gıyasettin Keyhüsrev'in ölümü üzerine büyük oğlu 1180 doğumlu 1. İzzettin Keykavus Sultan oldu. Saltanatı döneminde Selçuklu Sultanlığı denizlere açıldı. Artık kara devleti değildi. Sinop'u fethetti. Başkentini Sivas'a taşıdı. Eserleri Konya merkezi dışındadır. Sivas'ta Şifahane yaptırdı. Sivas'ta öldü mezarı ve türbesi Sivas'tadır. Kardeşi Alaaddin Keykubat ile çok mücadele etti onu hapsettirdi, kendi oğlu yoktu, hastalanınca kardeşi Keykubat'ı veliaht atadı.
Şunu da belirtmekte gereklidir. Büyük Selçuklu ve Anadolu Selçuklularında konuşulan dil sarayda ve hükümette Farsçadır. Keyhüsrev Keykavus gibi sultanların isimleri Fars (İran) mitolojisinden geçen efsanevi İran hükümdarlarıdır. Bu isimler İranlı yazar Firdevs'in kitaplarında geçmektedir. Firdevs (batı dillerinde Ferdowsi- 940-1020) İran'ın en büyük şair ve yazarlarındandır.
Konya'da o dönemlerde Selçuklu sarayında Farsça konuşulmuş, Farsça eserler yazılmıştır. Dini konularda ve camilerde geçerli dil Arapça idi, ANCAK HALK TÜRKÇE KONUŞUYORDU.
Yazıya internetten Sivas'ta İzzettin Keykavus türbesi ile Antalya'da 1. Gıyasettin Keyhüsrev anıtı eklenmiştir.