ANADOLU TARİHİ COĞRAFYA YAZARI KSENOFON (XENOPHON) (MÖ 430-354

ANADOLU TARİHİ COĞRAFYA YAZARI KSENOFON (XENOPHON) (MÖ 430-354

 

Ksenofon Atina'da doğmuş, ünlü Filozof Sokrates'in (MÖ 469-399) öğrencisi, filozof, tarihçi, yazar ve askerdir. Yunanistan'da ölmüştür.

Anadolu, Pers İmparatorluğunun yönetimi altındadır. Pers İmparatorluğu tahtında II Artakserkes (Kral MÖ 405-358) bulunuyor. Kralın küçük kardeşi Anadolu'da üç bölgenin satrabı (vali) Prens Kuros (Cyros-MÖ 424-401) dur. Genç Kuros paralı askerlerden bir ordu kurarak ağabeyi Kral II Artakeskes'i devirip tahtı ele geçirmek için İran'a doğru yürür, ama MÖ 401 yılında yapılan çatışmada hayatını kaybeder. Tarihçi yazar Ksenefon bu sefere katılmış başsız kalan askerlerin başına geçerek onları Trabzon'da denize çıkarmış oradan deniz yolu ile memleketlerine dönmesini sağlamıştır.

Ksenofon'un iki eseri vardır.

Onbinlerin Dönüşü" ve Helen Tarihi, Ayrıca Sokrates ile ilgili kitapları vardır.

Ksenefon katıldığı bu seferde Anadolu'da geçtiği yerler ve burada yaşayan halklar ve kentler hakkında detaylı bilgiler sunmuştur.

enç Kuros'un topladığı ordu İKONYA'DAN (Konya) geçmiştir. Akşehir üzerinden Ilgın çayırlarında konaklamış Prens burada misafirlerine askeri gösteriler yaptırmıştır. Trianon (Ilgın) büyük bir yerleşim yeri olarak ifade edilmektedir.

BURADAN İKONION'YA YÜRÜMÜŞ, ORDU BURADA 3 GÜN DİNLENMİŞTİR. TARİHTE KONYA İSMİNE İLK DEFA RASTLANILMAKTADIR.

Ancak sadece Konya'nın ismi geçmekte herhangi bir bilgi verilmemektedir.

Konya'yı tarihte ilk ziyaret eden kişi Pers Prensi Kuros (Cyros) ve antik Yunanlı yazar Ksenofon (Xenefon) olmaktadır. Büyük İskender daha sonra MÖ 334-333 yıllarında yaptığı seferde Onbinlerin Dönüşü önünde rehber olmuştur.

Yazıma internetten Ksenofon'un dikilmiş bir anıtı eklenmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI