DEVRİM GAZETESİ ESKİ SAHİBİ VE BAŞYAZARI ÜNAL TÜRKEŞ'İN (1942-2017)
İKİNCİ ÖLÜM YILDÖNÜMÜ ÜZERİNE
Ünal Türkeş Muğla aşığı, Muğla'nın hafızası, her şeyi idi. İki yıl önce 29.Eylül 2017 günü onu aniden kaybettik. Bilgi dolu, enerji dolu, Muğla sevgisi ile yüklü idi. Muğla'nın daha ona ihtiyacı vardı. Her Muğlalı gibi ben de kendisini hiç unutmadım. Onun ölümünün ardından onun gazetesi DEVRİM de 04.10.2017 günlü yazımın başlığı şöyle idi.
"TARİH VE DEVRİM GAZETESİ BAŞYAZARI ÜNAL TÜRKEŞ'İN BİR YAZISI ÜZERİNE"
Devrim Gazetesi Başyazarı Ünal Türkeş'in 21.09.2017 günlü "TERK ETME" isimli yazısını çok dikkatli ve birkaç defa okudum. Yazıda eski Muğla Milletvekili Turgut Topaloğlu'nun 1924 yılında yapılan Mübadelede (Türk-Rum zorunlu karşılıklı göçü) giden Rumlara gitme diyen çocuk olduğu ifade ediliyordu. Yazının devamında Muğla'dan giden Rumların anıları, Muğla'ya bağlılıkları, Muğla'dan Selanik'e toprak götürmeleri ve dillere destan Rum kızı ELENİ'nin Muğla'da hiç unutulmaması anlatılıyordu. Başka anılar da vardı
Son konuşmamız hastaneye yatacağı gün oldu. Bazı şeyler anlatacaktım. Hastayım hastaneye gidiyorum dedi, çıkınca görüşürüz dedi, geçmiş olsun sonra ararım dedim telefonu kapattım.
Onun kırk yıllık dostu, benimde kırk yıllık gibi hissettiğim can dostum ŞAİR İbrahim Ergin'i aradım durumu anlattım, hastaneye gitsek ama ben zor giderim, en iyisi Pazartesi (02.10.2017) Gazetenin bürosunda buluşalım dedi,..
AMA NE ACI Kİ PAZARTESİ BULUŞTUK AMA CENAZESİ BAŞINDA...
30 Eylül 2017 Cumartesi sabah uykum kaçtı erken kalkıp bilgisayar başına oturup önceden kafamda kurduğum yukarı yazımı tahminen 8.00 civarında bitirdim, 9.00 civarında mail attım ve Gazeteye telefon ettim. Yazı İşleri Müdürü Nazife (Ersöz Şahin) Hanım kontrol etti, yazını aldık dedi ve arkasında bu sabah Ünal Bey'i kaybettik dedi.
DONDUM KALDIM. İRKİLDİM KALDIM. ŞAŞA KALDIM
Hâlbuki ben bu yazıyı ona okuyacaktım. Ona başka anlatacaklarım da vardı
Doğasına ve tarihine büyülendiğim Gökova Akyaka'da şimdiki evimi 1985 yılında aldım. 1994 yılında çevremdeki İDYMA isimli antik kentin olduğunun farkına vardım. 1996 yılında o zamanki Akyaka Belediye Başkanı (şimdi Ula Belediye Başkanı) Sayın İsmail Akkaya ve Gökova Akyaka'yı Sevenler Derneği Başkanı Heike Thol Schmitz (1962-2012) Akyaka'da dillere destan bir ŞENLİK düzenlediler. Bu Şenlik kapsamında Akyaka'da Dedegil Otelinde bir panel yer aldı. Yedi kişinin katıldığı ve turizm ve tarih konularının konuşulduğu bu panelde benden başka Sayın Aydın Turunç, Sayın Şadan Gökovalı bulunuyordu. Bu benim Akyaka'da ilk defa halk karşısına çıkışımdı.
Ardından Akyaka'yı, Muğla'yı ve tarihini tanımaya yöneldim. Araştırmalarım beni Devrim Gazetesi sahibi ve başyazarı ÜNAL TÜRKEŞ ile buluşturdu. Tarih merakı bizi bir araya getirdi. Özellikle Konya konusuna çok duyarlı idi. Zira kendisinin ve bazı Muğla ileri gelenlerinin aile kökleri Konya Bozkır Üçpınar (Hocaköy) ve Kızılören'den geliyordu. Kendisi bu konuyu bir kitap haline getirtmek istiyordu. Yakın Konya tarihi konusunda Konya'da araştırma yapan ağabeyim Sefa Odabaşı ile araştırma yaptık, ama elle tutulur net bilgilere ulaşamadık.
Özellikle sanıyorum 2006 yılında gazeteyi bir ziyaretimde beni şimdi hatırlayamadığım bir kişiye beni şöyle tanıttı:
"GEL SENİ GÖKOVA ÂŞIĞI BİR KİŞİ İLE TANIŞTIRAYIM.
Bunu asla unutmam mümkün değil.
1996 yılından bu yana Devrim gazetesinde yazılarım, Konya konusunda fikir alışverişlerimiz ve dostluğumuz devamlı sürdü... aramızdan ayrılana kadar..Şimdi başka bir konuya geçeceğim..
Ben Ünal Türkeş'ten 3 yaş daha büyüğüm. Öğrenimlerimiz farklı kentlerde ve farklı alanlardadır. Ben antik Anadolu ve Karya'da gelişen çok parlak geçmiş uygarlıkların farkına varan bir kişi olduğumu düşünüyorum.
Eski uygarlıkların farkına vardığımız ve farkında olmadığımız pek çok noktaların bugün Orta Asya'dan getirdiğimiz Türk uygarlığı (Selçuklu-Menteşe-Osmanlı) ile bir sentez halinde olduğunu görüyorum.
Rahmetli Ünal Türkeş de hep yazılarında;
"BİZ KARYA VE TÜRK UYGARLIKLARINDAN OLUŞAN BİR SENTEZİN ÇOÇUKLARIYIZ DİYE HEP YAZMIŞTIR.
Ünal Türkeş ile buluştuğumuz bu ilke ve görüşler devam etmelidir. BEN YAŞLIYIM, YAŞADIĞIM VE YAZABİLECEĞİM SÜRECE ONUN BU GÖRÜŞLERİNİ SAVUNACAĞIM.
AMA GENÇLER BUNU DEVİR ALMALI VE DEVAM ETTİRMELİ VE ÜNAL TÜRKEŞ'İ YAŞATMALIDIR..
Son olarak söyleyeceğim de şudur. Büyük Usta Ünal Türkeş'in kaybından sonra ondan aldıkları ışıkla DEVRİM Gazetesini aynı çizgide devam ettiren Gazetenin bugünkü sahibi Mahir Ateş ve kızı Aslı Ateş ve Yazı İşleri Müdürü Nazife Ersöz Şahin'i kutluyor, büyük ustanın bıraktığı gazeteyi uzun yıllar çıkarmalarını ve Muğla'ya ışık saçmalarını diliyorum.
Büyük Usta Ünal Türkeş geri gelmeyecek bizler onu unutmamalıyız ve onu ilkelerini yaşatmalıyız.