MEHMET BİLDİRİCİ
Önceki yıllarda yazdığım yazılara ilaveten Devrim Gazetesinin 25.06.2019 ve 26.06.2019 tarihli sayılarında yeni elde ettiğim bilgilerle süslenmiş yazılar yayınlamıştım.
Bence bilimsel, tarafsız ve ön yargısız bir bakışla tarihte tartışılamayacak hiçbir konu olmadığı kanısındayım. Gelin bunu tarihe meraklı kişiler tartışalım, ben buna her zaman hazırım sonunda kazançlı çıkacak Muğla olacaktır.
Konumuza dönersek, Tavaslı Osman Ağa’nın biz Akyakalılar ve Karia (Menteşe) için hizmetleri unutulmazdır. Osman Ağa Sultan 2. Mahmut döneminde Saray ile anlaşma sonucu Menteşe’yi 1822-1840 yılları arasında yönetmiştir. İsmini tarih kitapları ve internetten öğrenmeden önce Akyakalı dostum Mustafa Akkaya’dan duymuştum. Bunu olağanüstü olarak kabul ediyorum.
Konuyu İkinci bir yazıda yeniden inceleyeceğim Akyaka’da gömülü muhterem eşi Ümmü Gülsüm’ün yaptığı hayırlar buna renk katmaktadır.
Bu defa 02.07.2019 günü oğlumla birlikte Konya giderken yolumuz üzerinde bulunan Tavas Hırka köyünü ve camiini gezdik, bundan büyük keyif aldığımı söyleyebilirim.
Köyde en büyük eser Osman Ağa’dan önce yapılmış Hırka Camii, süslemeleri ve yapımı ile çok değişik bir anıt eserdir, Denizli yolundan geçen Muğlalıların mutlaka görmesi gerekir diye düşünüyorum. Hırka köyü Kale’den sonra Tavas yolunda yaklaşık 10 km ileride sağdadır. Camiin sarı levhası vardır.
Osman Ağanın mezarı camiin önünde, Osman Ağa soyundan gelenler de sonradan buraya gömülmüş, Osman Ağa soyundan gelenler artık Hırka köyünde yaşamıyormuş. Köyün az ilerisinde Osman Ağa’nın muhteşem konağı bulunmakta içinde kiracılar oturuyormuş.
Osman Ağa ailesinin tarlalarında Afrika’dan Müslüman zencileri esir olarak getirip kullandığını öğrendim. Dostum Osman Parma ve arkadaşlarının Osmanlı arşivleri üzerinde çalıştığını biliyorum. Bu çalışmalar sonucu pek çok karanlık noktanın aydınlanacağını bekliyorum. Anadolu’da örnek olarak Konya’da görünmeyen zencilerin çalıştırılması çok çok önemli ve incelenmelidir
Hırka köyünden üç kare resim ekleyeceğim. Bunlar Tarihi Hırka Camii, Menteşe Mütesellimi Osman Ağa’nın mezar taşı, çayın içip sohbet ettiğimiz ismini alamadığım Hırkalı ihtiyar delikanlı
3 Ek