KONYA'NIN SELÇUKLULAR TARAFINDAN ALINIŞI VE BAŞKENT OLUŞU


 

Selçuklu Sultanı Alparslan komutasında Müslüman Türk Orduları 1071 tarihinde Malazgirt zaferinden sonra Anadolu'ya girmiş, Anadolu'nun adım Türk yurdu olmaya başlaması bu tarihle başlar. Müslüman dini Anadolu'ya bu tarihte girmiştir.

Büyük Türk İslam Komutanı Alparslan (1029-1072) Büyük Selçuklu Sultanı Tuğrul Beyin yeğenidir. Ömrü savaşlarla geçmiş kazandığı en büyük zafer Bizans'a karşı Malazgirt'te kazandığı zaferdir. Bu zafer diğerlerinden çok daha farklı Türk tarihinde bir dönüm noktasıdır. Alparslan bu zaferden çok kısa süre sonra 1072 yılında Türkmenistan'a yaptığı bir sefer sırasında ölmüş mezarının Türkmenistan Merv kentinde olduğu ve kayıp olduğu bilinmektedir.

Şu da bir gerçektir, Alparslan Türk kökenlidir, ancak yaptığı savaşların hedefi İslam adınadır. Arap ulusundan farkı gelenekleri farklı coğrafyadan dolayı oluşan yaşam şartlarındandır. Bir başka örnek Selahaddin Eyyübi Kürt kökenlidir ama İslam için savaşmıştır. Her iki büyük komutan ve devlet adamının ilk hedefi İslam'ı yüceltmek onu yaymaktır.

ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ

Anadolu'da Selçuklu devleti Kutulmuş oğlu Süleyman tarafından kurulmuştur. Kuruluş tarihi 1077 olup 1308 yılında son bulmuştur. Babası büyük Selçuklulardan Kutalmış olup Alp Arslan'ın hükümranlığını kabul etmemiş 1064 yılında öldürülmüştür. Ölümü konusunda farklı görüşler bulunmaktadır.

Kutalmış oğlu Süleyman Horasan'da 1041 tarihinde doğmuştur. Konya 1074 tarihinde Selçuklu hâkimiyetine girmiştir. Konya kendiliğinden teslim olmuş Selçukluya katılmış Konya'da bu geçiş süresinde bir savaş olduğu konusunda bilgiler bulunmamaktadır.

Kutalmış oğlu Süleyman 1075 yılında İznik ve civarını fethetmiş, orada 1077 tarihinde Anadolu Selçuklu devletin kurmuştur. Başkent İznik (Bursa) dır.

Kutalmış oğlu Süleyman 1086 tarihinde Antakya'ya yaptığı seferde öldürülmüştür.

Onun ölümü ile Selçuklu Sultanlığı başsız kalmış oğlu Sultan I. Kılınçarslan Büyük Selçuklular tarafından Isfahan'a götürülmüştür.

I. KILINÇARSLAN (1079-1107)

1. Kılınçarslan babası Kutalmış oğlu Süleyman'ın ölümü ile İran'a götürülmüş 1092 tarihinde serbest kalınca babasının yerine ikinci Selçuk Sultanı olmuştur. Ömrü Haçlılarla savaşlarla geçmiştir. İznik'in haçlı orduları tarafından tekrar alınışı ile I. Kılınçarslan başkenti 1097 tarihinde Konya'ya taşımıştır.

KONYA 1097 TARİHİNDE SELÇUKLU BAŞKENTİ OLMUŞTUR.

I.Kılınçarslan 10921107 tarihleri arasında Selçuklu Sultanı olmuş ömrü savaşlarla ve haçlılarla mücadele içinde geçmiş 1107 tarihinde Habur çayında boğulmuştur. Silvan (Diyarbakır) bir türbeye gömülmüştür. 2021 yılında yapılan araştırma ve kazılarda Sultan I. Kılınçarslan ve kızı Saide Hatuna ait olduğu kabul edilen iki mezar ortaya çıkarılmıştır.

Yazıya Süleyman Şah adına Tarsus'ta dikilen anıtın fotoğrafı internetten eklenmiştir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI