KURTULUŞ SAVASINDA KADIN SUBAY KARA FATMA ERDEN (1888-1955)
MEHMET BİLDİRİCİ
Kurtuluş Savaşı Mustafa Kemal önderliğinde erkeği ve kadını ile tüm halkın birlikte yaptığı bir mücadeledir. Pek çok kadın kahraman bulunmakta ve bu kadın kahramanlar İstiklal Madalyası ile onurlandırılmıştır.
Benim bu yazıda araştıracağım konu bu kadınlar arasında Türk Ordusunda rütbeli kadın subay var mıdır? Daha önce sadece Halide Edip Adıvar'ın Onbaşı rütbesi ile Atatürk ile birlikte çalıştığı ona daha ziyade İngilizcesi ile yabancılarla görüşmelerinde yardım ettiğini biliyorum.
Bizzat savaşlar katılan tek kişi Kara Fatma olarak bilinen Fatma Erden (1888-1954) olmuştur. Kara Fatma çetesi ile Türk ordusuna katılmış onbaşılıktan Üsteğmen rütbesine kadar yükselmiştir. Görev yaptığı yıllar 1919-1922
Basında ve internette verilen bilgiler ve aşağıda ki resimleri görünce hayretler içinde kaldığımı söylemeliyim. Osmanlı ordusunda, Türk devletlerinde, Müslüman ülkelerde bir kadının subay olması düşünülemez ve olması da mümkün değildir.
Bu yönden Kara Fatma bir ilktir. Önemli bir ilktir.
Kara Fatma kesin olmamakla Erzurum doğumludur. Kadın çete reisi olarak Kurtuluş Savaşına katılmış rütbe almıştır. Kahramanlıklarından ötürü İstiklal madalyası verilmiş, ömrünün son yıllarında yoksulluk çekmiş, Büyük Millet Meclisince maaş bağlanmıştır. 1955 yılında İstanbul'da hayatını kaybetmiştir.
Türk tarihinin ilk kadın subayı üsteğmeni anısı önünde saygıyla eğiliyorum.
Yazıya bir fotoğrafı ve Mezar resmi eklenmiştir.