ORD. PROF. ARİF MÜFİD MANSEL (1905-1975) & EGE VE YUNAN TARİHİ
Corona dolayısıyla tüm 2020 yılını İstanbul'da geçirme durumunda kaldım. Dışarı çıkıp yeni kitaplar alamadım, ben de eski kitaplarımı yeniden gözden geçirmeye başladım. İstanbul'da 7000 adet kitabım var olduğunu söylemeliyim.
Bu yazımda Türkiye'nin yetiştirdiği çok değerli arkeolog ve tarihçilerinden Ord. Prof. Arif Müfid Mansel (1905-1975) ve eserleri konu edilecektir. Eseri "EGE VE YUNAN TARİHİ" tam 705 sayfa çok kapsamlı ve bol kaynak bildiren bir eser. Türk Tarih Kurumu tarafından 1988 yılında 5 baskısı yapılmış (ilk baskı 1947)
Yalnız bu kalınlıkta (kitapseverlerin ifadesi ile TUĞLA gibi) kitap içine biyografisi konulmamış, onu da internetten aldım.
Arif Müfid Mansel 1905 yılında İstanbul'da doğdu, orta öğrenimini İstanbul'da Fransız ve Alman Liselerinde yaptıktan sonra Arkeoloji eğitimini Almanya'da tamamladı.
Yurda dönünce önce İstanbul Arkeoloji Müzelerinde çalıştı. Trakya'da ve Antalya bölgesinde kazılarda bulundu. 1975 yılında aramızdan ayrıldı.
Kitapta özellikle Ege bölgesi çok detaylı inceleniyor. Ayrıca çok kapsamlı yurt içi ve yurt dışı olmak üzere kaynaklar belirtilmiş.
Yeniden okudum Devrim Gazetesi'nde yazdığım yazıları bir irdeledim. Kendi kendimi bir kontrol da ettim. Çok resim de var ama resimler renksiz.
Özellikle Ege bölgesi kentleri ile Büyük İskender konularında ek bilgiler aldım. Onları başka bir yazıda açıklayacağım.
Yazı insanlığın hafızası ve çok önem verdiğim bir konu, yazı konusunda birkaç resim koyacağım. Bunlar Girit adasında okunmuş B yazısı ve Fenike dilinden Grek alfabesine geçiş ile ilgili bir tablo olacaktır. Meraklısının buradan alacağı dersler vardır.
Ege Tarihine merak edenlerin mutlaka okuması gereken bir eser olarak niteliyorum.