Hiçbir uygarlık sıfırdan ortaya çıkmamıştır. Az veya çok daha önce gelenlerden faydalanmıştır. Şu noktada çok önemlidir. Uygarlık bir bölgede değil farklı bölgelerde farklı zamanlarda başlamıştır. Orta Doğu, Çin gibi, ama bunlar coğrafi nedenlerle başlarda birbirinden haberdar olmamış, birbirini etkilememiş daha sonra temas sağlanmıştır.
Bugün içinde yaşadığımız uygarlığın temeli ise Neolitik Dönem, Sümerler, Mısırlılar, Akatlar, Babilliler, Asurlular, Fenikeler, İbraniler, Hititler, İyonlar, Yunanlılar, Ermeniler, Romalılar, Müslümanlar, Rönesansa ulaşabilen Avrupalılar zincirini oluşturmaktadır. Türkiye dahil dünyanın çok büyük nüfusunu bunu yaşamıştır. 400 katlı gökdelen inşa ettiği gibi dünya dışına çıkabilmiş, Aya ayak basmış, evrene keşfe çalışmaktadır.
Şu da bir gerçektir. Bu büyük uygarlıklar gelişirken kan dökülmüş insan hakları çiğnenmiştir. Getirdiği refah, bilimsel çalışmaların kötülüklerden fazla olduğuna inanıyorum. İnsanlık çok büyük ilerlemeler kaydettiği açıktır.
Belki farkındayız veya değiliz ama birkaç on yıldır bir dijital devrimin tam içindeyiz.
Benim en ilgimi çeken konu hangi uygarlığın diğerini nasıl etkilediğidir. Bunu yuvarlak laflarda değil belgelerle görebilmektir.
Önceki yazılarımda Leonardo Da Vinci'nin İslam Arap bilgini İbni Heysem'den etkilendiğini yazmıştım. Kim Bu İbni Heysem onu konu edeceğim.
İbni Heysem'im tam adı Ali Hasan İbni Heysem, Batıda Al Hazen olarak biliniyor. Hayatı hakkında detaylı bilgi bulunmamaktadır. Irak sınırları içinde Basra'da 965 yılında doğmuş, 1040 tarihinde Kahire'de ölmüştür.
İbni Heysem matematik, astronomi, özellikle Optik (görme & ışık) konusunda çalışmalar yapmıştır. Optiğin Babası kabul edilir. Optik konusunda "Kitabı Manazir" Latinceye ve İbraniceye çevrilmiştir. Ayrıca çok çeşitli eserleri bulunmaktadır.
En çok Geometrinin babası kabul edilen Mısır İskenderiye kentinde yaşamış ÖKLİD (MÖ 330-275) ve gene İskenderiye kentinde yaşamış Claudius Ptolemy (İslam dünyasında BATLAMYUS 100-170) ve Filozof Aristo'dan (MÖ384-322) etkilenmiştir.
Bu yazarların kitaplarını Arapça çoğaltarak satmış geçimini sağlamıştır. Ömrünün son yılları Halifenin davetlisi olarak Mısır Kahire'de yaşamış orada ölmüştür.
İslam Halifesine Nil Nehrindeki taşkınların önlenmesi için Nil nehrine Baraj yapılmalıdır demiş bu konuda bir çalışma yapmıştır ama gerçekleşememiştir.
Yazıma Latinceye çevrilen Optik kitabından bir sayfa eklenmiştir.