ŞAKİR PAŞA AİLESİ SON DEĞERLENDİRME & İTÜ REKTÖRÜ HİKMET BİNARK (1918-1996)


 

MEHMET BİLDİRİCİ

Önceki yazımda Şakir Paşa ailesi torunları, onların gelinleri ve damatları gösterilmişti. Bu yazımda son bir değerlendirme yapılacaktır. Şakir Paşa Ailesinin özellikle Türk Güzel Sanatları alanında eşsiz bir yeri olduğu açıktır. Elbette başka ailelerde vardır ama böyle kapsamlı bir aile bulunmamaktadır. Aileye özellikle damat olarak katılmış çok ödemli devlet adamları bilim adamları yazarlarda yer almaktadır. Şakir Paşa'nın oğlu elinden trajik ölümü ve bazı skandallar aileyi bugün dahi sürekli aktüel halde tutmaktadır.

Ben aileyi torunlar seviyesinde sonlandırdım. Ama yeni torunlardan da çok kıymetli ülkeye yararlı kişilerin çıkacağına inanıyorum.

Aile hakkında kendi içinden ve dışından sayısız kitaplar yayınlar yapılmış, belgeseller ve belgesel dizileri yapılmıştır.

Aileyi tanıtan aile içinden başlıca yayınlar şöyledir.

Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) eserlerinde kenti hayatı ve yer yer aile hakkında bilgiler vardır.

En kapsamlı ciddi bir araştırma torunu Şirin Devrim tarafından 1994 yılında İngilizce Amerika'da yayınlanıp Türkçeye çevrilen "Şakir Paşa Ailesi"dir.

Gene torunlarından Nermidil Erner Binark'ın (1925-2015) 2000 yılında yayınladığı "Şakir Paşa Köşkü" bulunmaktadır.

Gene torunlarından Sina Kabaağçlı'nın "Bin Yıılık Uzun Bir Zaman" yayınlanmıştır.

Gene torunlarından İsmet Noonan'ın "Akın Akın Anılar" isimli yayını var.

Ayrıca aile üyeleri ile çeşitli ropörtajlar yapılmış anılar yayınlanmıştır. Filmler ve diziler yapılmıştır.

Son olarak bir Televizyon kanalında Şakir Paşa Ailesi isimli bir dizi yayınlanmaktadır. İlk üç bölümü seyrettim. Aile sanat çevreleri sanata duyarlı kişilerle çok iyi tanınmakta olmasına karşı bu dizi bu aileyi geniş halk kitlelerine tanıtmaktadır.

ANCAK BU AİLE ÜYELERİN İSİMLERİ İLE SEYİCİNİN İLGİSİNİ ÇEKMEK KURGU OLAYLAR KATILMASINI ASLA UYGUN BULMUYORUM. TARİHİ KİŞİLER ÜZERİNE ASLA KURGU YAPILMAMALIDIR. BU ŞAKİR PAŞA AİLESİNE ÇOK BÜYÜK BİR SAYGISIZLIKTIR.

Bu yazımda son bir konuya gireceğim. Torunlarından Değerli bir yazar olan NERMİDİL ERNER BİNARK, İTÜ Rektörü değerli bir bilim adamı HİKMET BİNARK ile evidir. Hikmet Binnark'n hayat hikâyesi şöyledir.

1918 Ankara doğumludur.1942 yılında Dresden Teknik Üniversitesi'nden mezun oldu ve 1944'te doktor unvanı aldı. 1946 yılında İTÜ Makine Fakültesinde doçent, 1953 yılında profesör oldu. 1954-1956 yılları arasında İTÜ Makine Fakültesi Dekanlığı, 27 Nisan 1962-27 Ekim 1963 tarihleri arasında İTÜ Rektörlüğü yaptı.

Kurucu Meclis Üniversite Temsilciliği (6 Ocak 1961 - 25 Ekim 1961), 1963-1971 yılları arasında TÜBİTAK Kurucu Genel Sekreterliği, Bilim Kurulu Üyeliği ve Fevziye Mektepleri Yönetim Kurulu Başkanlığı yaptı. 1 Ocak 1985 tarihinde emekli oldu. 8 Ağustos 1996 tarihinde İstanbul'da öldü. Cenazesi, Büyükada Mezarlığı'nda toprağa verildi. Hikmet Binark'ın oğlu çok tanınmış İnş. Y. Müh. Ahmet Murat Binark'tır

Ben İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi 1962 mezunuyum. Benim diplomamda İTÜ Rektörü Hikmet Binark'ın imzası bulunmaktadır. Diplomamı önün önünde yemin ederek aldım

Aziz anısı önünde saygı eğiliyorum. Işıklar içinde uyu

Şakir Paşa ailesi konusunda dördüncü ve son yazımdır. Değişik bir açıdan tarafsız bir gözle ve pek çok anı okuyarak özetlemeye çalıştım

Yazıma bir örnek olarak diplomamı ekliyorum  Üzücüdür böyle önemli belgeler rektör ve dekanın isimleri yazılı değildir.

YAZARIN DİĞER YAZILARI