Sahip Ata Fahrettin Ali'nin doğum tarihi ve yeri bilinmemektedir. Babası Konyalı Hüseyin'dir. Hakkında hiçbir bilgi yoktur. Bazı tarihçilere göre İran'dan geldiği kabul edilmektedir.
Devlet hizmetinde ilk görevi 1249 yılında Emiri Dat (Adliye İşleri) olmuştur. 1243 yılında Selçuklu Devletinin Moğollara yenilmesinden sonra tahta geçen Sultanlar tamamen yetkisiz hale getirilmiş vezirler bu konuda önemli görevler üstlenmişlerdir. Sahip Ata, Celalettin Karatay gibi önde gelen vezirlerden biridir. Sultanlarla Moğollar arasında dengeyi sağlamış, ülkede önemli eserler bırakmıştır. 1258 tarihinden sonra Anadolu Selçuklu Sultanlığının tek yetkilisi olmuş bütün kararlarda tek onun imzasının olduğundan anlaşılmaktadır. Zamanında Arapça tutulan Divan defterleri Farsça yazılmaya başlamıştır. Bu pozisyonu ile çok servet sahibi olmuş yaklaşık 1272 yılında azledilince kendini hayır işlerine vermiş tüm Anadolu'da pek çok hayır ve su vakıfları kurmuştur.
SAHİP ATA SELÇUKLU DÖNEMİNDE EN FAZLA SU VAKIFLARI KURAN ÇEŞMELER YAPAN DEVLET ADAMIDIR.
Tüm Anadolu'da 18 adet eseri olduğu bilinmektedir. Bunlar
İshaklı Hanı (Sâhipata Han) 1249 (Hicrî 647) yılında,
Akşehir Taş Medrese'nin tamiri 1250 yılında,
Konya Sahip Ata Hanı 1260-61 yıllarında,
Konya Sahip Ata (Larende) Camisini 1258-79 yıllarında,
Konya İnce Minareli Medrese (Darülhadis) 1258-79 yıllarında,
En güzel Selçuklu eseridir. Mimari Kelük bin Abdullah
Ilgın (Sahip Ata) Kaplıcası 1267-68 yıllarında,
Ilgın (Sahip Ata) Hanı 1267 yılında,
Kayseri Sahibiye Medrese 1267-68 yıllarında,
Sivas Gök Medrese 1271 yılında
Konya Nalıncı Baba Türbesi
SAHİP ATA'NIN SU ANITLARI
Tarihte Meram çayından su alan kanallarla Konya'nın sulama ve içme suyu sağlanmıştır. İlk iki kanal Roma ve Bizans dönemlerinde açılmış üçüncüsü ise akışa göre sağ sahilde SAHİP ATA tarafından inşa edilmiş ve Sahip Irmağı ismini almıştır. Bu ırmak Meram tepesinde Tavus Baba Camiinin önünden geçerek Konya bağlarını sulamakra Ana Sultan Mezarlığında sona ermektedir.
Sahip Su Cetvelleri: Meram çayından yaz aylarında gelen su 12 okka kabul edilmiş 2 okka Şehir Irmağına (Roma), 2 okka Yaka Irmağına 2 okka suyu kendi kazdırdığı Sahip ırmağına verilmesini sağlamıştır. BU KONUDA BİR SU VAKFI KURMUŞTUR.
SAHİP ATA SUYUN ÖLÇÜMÜ İÇİN OKKA BİRİMİNİ KULLANMIŞTIR. ASLINDA OKKA BİR AĞIRLIK ÖLÇÜSÜDÜR. AMA BURADA OKKA SU DEBİ ÖLÇÜ BİRİMİDİR. BU İSE BİR DEĞİRMEN DÖNDÜRECEK SANİYEDE 8-10 LİTRE SUDUR.
Bu konuda daha fazlası DSİ Genel Müdürlüğünün 1994 yılında yayınlanan Konya Tarihi Su Yapıları isimli Mehmet Bildirici yayınında ve Mehmet Bildirici Web sitesinde bulunmaktadır. www.mehmetbildirici.com
Konya'da Larende caddesi (Konya Suru güneyinde) Hamam
Konya Batıdan Sur girişinde Kırk Çeşme
Sahip Ata Su Depoları
Ilgın Kaplıcaları
Sahip Ata'nın eşi hakkında bilgi bulunmamaktadır. İki oğlu bilinmekte Tacettin Hüseyin ve Nasrettin Hasan, her ikisi balarının sağlığında savaşta hayatını kaybetmiştir. Babalarının türbesinde gömülüdür.
Oğulları ve torunları Afyonda "Sahip Ata Oğulları" ismi ile 1275-1341 arasında hüküm süren bir beylik kurmuşlardır. Afyon ilinin daha önceki ismi Karahirı Sahip idi. Sahip Ata Oğullarının başına önce iki oğlu ardından torunları Şemsettin Mehmet ve Nurettin Ahmet geçmiş, Beylik 1341 yılında Germiyanoğulları tarafından ortadan kaldırılmıştır.
Sahip Ata Fahrettin Ali'nin Konya'da yaşamış ve yaşamakta olan kimseler vardır. Ünlü Müzeci İzzet Koyunoğlu onun soyundan gelmekte olduğu bilinir. Ölümü ile sahiplenilmiş olan türbesine daha önce ölen oğullarının yanına gömülmüştür.
SONUÇ OLARAK SAHİP ATA FAHRETTİN ALİ SELÇUKLU VEZİRİ OLARAK ÜLKEYE PEK ÇOK HİZMETLERİ OLAN BİR DEVLET ADAMIDIR. SELÇUKLU DÖNEMİNİN EN GÜZEL BİNALARI ONUN ZAMANINDA YAPILMIŞTIR. SELÇUKLU DÖNEMİNDE SU YAPILARI VE ÇEŞMELERE EN ÖNEM VEREN BİR HAYIRSEVERDİR.
Yazıma onun eseri Konya İnce Minare medresesi ile Kayseri Sahibiye Medresesinin birer resmi eklenmiştir.