"AÇLIK VE YOKSULLUK SINIRI" DÜZELECEK Mİ?

 

    

Kendimi bildim bilelişu açlık-yoksulluk sınırı kullanılmaktadır medya ve siyaset alanında. Her kullanımda da önceki ayın rakamlarının sürekli yükselmekte olduğunu görüyorum. Hiç bir ay yoktur ki, geçen ay bundan daha iyiydi diyebilelim. Sürekli geçen ayın rakamlarını aşan bir gidişatla karşılaşıyoruz  bu konuda..

Ekonominin en önemli göstergelerinden biri "Bu ayın açlık-yoksulluk sınırı" rakamları olmaktadır.

Gerçi tüm dünyada bu böyledir ama bu rakamlar toplumun temel ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığını gösteriyor bize..

    Açlık sınırı bir toplumun en temel ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığını ve  ne kadar karşılandığını gösterir. Bir sistemin sağlıklı  ve dengeli beslenmesi için sahip olduğu, olması gerektiği harcama olanaklarını anlatır bu açılık sınırı ifadesi. Sağlıklı ve dengeli beslenme dışındaki ihtiyaçla bunun içinde karşılanmaz .Yani sadece  beslenme için gerekli  miktarları ifade eder bu açlık-yoksulluk sınırı. Genellikle bu ifade dört kişilik bir aile için  olması gerekenler olarak  yer alır raporlarda.. Yani dört kişilik bir ailenin bir ayda sağlıklı beslenebilmesi için sahip olması gereken miktarı anlatır.. Öteki ihtiyaçlar  da örneğin giyim, konut, elektrik, su, yakıt, eğitim, ulaşım gibi ihtiyaçlar açlık sınırı içinde değil dışında tutulur. Bu dışında tutulan  rakamlar da YOKSULLUK SINIRI olarak düşünülür.

    Örneğin bu mart ayı rakamlarına göre  açlık sınırı  17 bin liraya yakındır. Tam olarak  söylersek  geçen ayın açılık sınır  16 Bin 792 lira 99 kuruş olmuş Türk-iş araştırmasına göre. Geçen  yılın Martına göre bir senedeki  fark   7 Bin 202 olmuş ..yani geçen mart ayından bu Marta kadar açlık sınırı bu kadar büyümüştür

   Yoksulluk sınırı ise bu yıl  54 Bin  700 lira  olarak açıklandı.Yani bir insanın normal yaşayabilmesi için bir ayda en az bu kadar harcama yapabilmesi gerekir.

     Dünyada da bu böyledir örneğin  Dünyada yaklaşık 1 Milyar kişi açlık sınırında yaşamak zorunda. Buna karşın BM'lerin her yıl uyarılarına bakılırsa her yıl binlerce dolarlık gıda   çöpe atılmaktadır. Eğer bu bir şekilde önenilseydi açlık-yoksulluk koşullarında temel gıdaya erişemeyen insan sayısı çok çok azalacaktır.

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI