"EVRENSELLİK" YAKALANMAZSA İNSANLIK YOK MU OLACAK?
Dünyanın her yerinde davranışlar İNSAN adına yapılır kurallar aynı geçerlikte olursa inanların pek çok sorunlarının çözülebileceğini düşünmek yanlış olmayacaktır. Nitekim tarihte kimi düşünürler buna yakın şeyler söylemiştir. Bu insanların olduğu her yerde gerçekleşebilir mi sorusuna yanıt getirmeğe çalışmışlardı. Kimileri inançlarda bir evrensellik öngörmüşler kimileri hukukta düşünmüşlerdir bunu ama asla ortaklık yaratılamamıştır bu konularda bile. Hukukta DOĞAL HUKUK ANLAYIŞI li bir parça buna yaklaşılmıştır ama egemen koşullar izin vermemiştir bu yaklaşıma..
Günümüzde evrensellik sanat alanında bir parça yakalanabilmiştir ama bu da istenildiği gibi değildir. Çünkü egemen yönetim anlayışları da sanat ekollerinin özgürlüğüne sıcak bakmayı engellemektedir. Buna rağmen evrenselliği en çok yaklaşan varlık alanı sanattır diyebiliriz. Buna birde bilim alanını katabiliriz. Ancak bilimde de bir yasa ifade edilirken mevcut koşullar vurgusu yapılmaktadır. Yani bilimsel yazıların işleyişi var olan doğal koşulların böyle olması durumundadır. Bu koşullarda bir değişim olursa bu yasanın evrenselliği kaybolacaktır.
İnsanlığın bu gün yaşamakta olduğu birçok sorunun evrensellik bakışıyla çözülmesi mümkün olabilir mi? Yani bu gün tüm dünyada yaşanan sorunlar evrensellik anlayışı gelişmiş olsaydı yine de yaşanacak mıydı? Düşünün ki bu gün, tarihin en büyük ormanların, en vahşi yaşamın sürdüğü Afrika kıtası yine böyle mi olacaktı?
Ya da evrensellik yaklaşımı olsaydı hangi savaş yeryüzünde gerekli olarak çıkacaktı? Hiroşima'ya Atom bombası atılacak mıydı? EVRENSELLİK BAKIŞI BUNLARIN HANGİSİNE İZİN VEREBİLİRDİ Kİ?
Düşünce tarihinde tüm alanlarda evrensellik anlayışını getirilmesi kimse tarafından öngörülmüş değildir. Yani düşünürler böyle bir düşünceyi öngörmemiştir. Ancak, yukarıda değindiğimiz gibi hukuk alanında evrensel ilkelerin konulması gerektiğini düşünenler olmuştur. İşte bunun sonucu olarak DOĞAL HUKUK ANLAYIŞI ortaya çıkmıştır
Kimi düşünürler inançlar için böyle bir evrensellik yaratmağı düşünmüşler ama bunu insanlara kabul ettirmenin zorluğundan dolayı çok uğraşmamışlardır. Örneğin A.Comte; J.Stuarr Mill gibi düşünürler inançlarda böyle bir düşünceyi aramışlar ama bunu pek başaramamışlardı.. Comte bu alanda bir İNSANLIK DİNİNİN olabileceğini söylemiş ama kendi felsefesi içinde kalmış bu düşünceleri.. Binlerce yıllık bir inanç bilgisini algısının koşullandırdı bir alanda bunun dışına çıkmaya o alan izin verebilir mi ki?
Bilim adamlarının evrensellik karşıtılması beklenemez ama bilimsel düşünceden payını alamayan beyinler için bu görev bile sayılabilir. Dünyadaki tüm çıkar grupları içinde aynı şekilde görevdir evrensellikle karı çıkmak. İnanç sistemleri için de göredir bu. Car olma koşullarını geçmişin değerlerine yargılarına dayandıran tüm çıkar grupları evrenselliği kabule asla yanaşmazlar. İdeolojik bakışların hiç biri evrenselliğin olmasını savunamaz
Dünyanın tüm sorunları bu karşı duranların, çıkanların egemen olmasından dolayıdır bu gün çözümsüz olarak devam etmektedir. Evrensellik az gelişmiş beyinler için de toplumlar için de olay anlaşılabilecek bir gerçeklik değildir. İşte bunun içindir ki günümüze dek savunucuları hap azınlıkta kalmıştır