ASIL KAVGA ŞİMDİ BAŞLIYOR ORTADOĞDA
Esad'ın düşmesi bölgede asıl büyük kavganın başlamasını getirecek gibi.. Çünkü paylaşımın somut koşulları ortaya çıkacak ve herkes bu koşullara sahiplenmek isteyecektir. Bu da çok farklı çatışma ve çelişkilerin ortaya çıkmasını getirecektir. Bu çelişkiler de ortalığı ateşe çevirecek türden olacaktır..
Emperyalizm BOP çizimini yaparken bu olasılığı düşünerek hazırlıklarını yapmıştı. Yani bu günleri düşleyerek çizmişti bu haritayı yıllar öncesi..
Onun öngörüsüne göre istediği dünya düzenini yaratmak için b projenin çizimini yapıyordu. Buna göre Ortadoğu'da ve Afrika'da büyük denilen devletler kalmamalıydı. Ne olursa olsun bu devletler olası kaç parça gerekliyse o kadar bölünmeliydi. Örneğin Irak gibi, Suriye gibi İran, Mısır, Libya, Tunus gibi devletler tak devlet görüntüsünden uzaklaştırılmalıydı. Yani bu devletler birkaç devletçiğe dönüştürülerek daha zayıf devletçiler yaratılmalıydı.
Bu küçük devletler oluşturulurken ayrıca onların tek devlet halinde kazdıkları ekonomik güçlerinin de kullanılması sağlanmalıydı. Yani büyük devlet durumunda iken edindikleri tüm zenginlik olanaklarının da emperyalizmin yararına kullanılması sağlanmalıydı. Nitekim Irak başta olmak üzere yok edilen devletlerin zenginliklerine bir şekilde el konularak yararlanma olanaklarına sahiplenmesi gerekir emperyalisiz. Çünkü bu devletlerin zenginlikleri hep batı bankalarında bulunuyordu. BUNLARA EL KOYMAK DAHA KOLAY OLACAKTI. Sonsuz olarak kullanılmasa bile bu zenginlikler geçici olarak kullanılabilirdi. Örneğin emperyalizmin yaptığı tüm harcamaların bu el konulan zenginliklerden kesilmesi gibi bir proje vardı.. Özellikle Mısırın Libya'nın Tunusun el konulan varsıllıkları bu şekilde kullanıldı. Geri kalanların ülkelere iade edileceği söylenmişti ama bu iadelerin yapıldığını sanmıyoruz.
Yani BOP çiziminde hem devletlerin parçalanması öngörülüyordu hem de parçalanan devletlerin zenginliklerinin kullanılması yer alıyordu.Bir taşla iki kuş vurma denilen olu gerçekleştiriliyordu bu çizimde..
NE DİMİŞTİ BU PROJE ÇİZİMİNDEN ÖNCE BİR YETKİLİ Ortadoğu'da 22 ülkenin sınırları değişecek demişti.. Bu nasıl olacaktı? Büyük devlet olarak görünen Irak, SURİYE, İRAN GİBİ devletler birkaç küçük devlete dönüştürülerek yeni bir harita oluşturulacaktı. Örneğin Irak için üç veya dört devlet öngörülmüştü. Suriye için de en az dört küçük devlet düşünülüyordu. Bu devletler o zaman için SUNNİLER, KÜRTLER, DÜRZİLER VE NUSAYRİLER olarak ne görülmüştü. Ancak bu günkü görüntüye göre bu sayı biraz fazla olabilecekti.
Bu devletler inanç özelliklerine, etnik farklıklarına göre oluşacaktı.. Bu gün bunun fırsatı çıkmış gibi görünüyor.
Bu farklılıklara dayalı olarak kurulacak devletlerin birbirlerine iyi bakabileceklerini kimse söyleyemez. Bu yüzden onların bölgede birbirlerine yardımlaşma, dayanışma içinde olmaları zaten beklenen Ortak özellikleri olmayan grupların ortak kavramları mümkün değildir. Bu de bölgede dolaşacak çıkarcıların işini kolaylaştıracaktır.
Ancak bu devletçikler ortaya çıkarken yaşanacak kavgaların çatışmaların ise bölgeye yarar getirmesi mümkün olmayacaktır.. Bu da elbette birilerinin işine yarayacaktır..