BAKIŞ AÇILARI

                                          BAKIŞ  AÇILARI

  Varlık  ve olaylara bakış açıları vardır.Bakışın bilgisi ise bu açılara göre farklı olabi.lmektedir.

Örneğin (iki artı iki dörttür rakam olarak) )  ama nitelikleri farklı olan iki şey dört etmez hep ikidir.

Yani iki   elma ve iki armut dört değil ,ikişerdirler.Yani iki elma ve iki armut kaç tane meyve eder dersek o zaman dört diyebiliriz. Ayrı ayrı düşünürsek  iki elma iki, iki armut da iki 'dir.

   Doğal olaylara  bakışı bilimsel açıdan  oldursa herkes aynı bilgiye ulaşır. Ama başka açılar da eklenirse yanına herkesin aynı bilgiye ulaşması mümkün değildir .Örneğin kimi insanlar vardır yağmuru, deprem, rüzgar gibi doğal olayları dinsel açıdan görür ve açıklar. Kimileri ise olayları nedensel ilişkileri içinde görür. Örneğin yağmurun yağabilmesi için gerekli doğal oluşumlar olmadan yağmur yağmaz diye düşünenler olduğu gibi bu doğa olaylarını dinsel açıdan görüp açıklamaya çalışanlar da olabilir.

Depremleri tanrının bir uyarısı veya cezalandırması olarak görenler için deprem tanrı istediği için meydana gelir.Aynı şekilde yağmur  da tanrının istediği için yağdırılır.

   Oysa bilimsel açıdan bakılırsa bu görüşlerin hepsi  yanlıştır. Çünkü bilim doğanın yasaları olduğunu ve bu yasaların kurallara göre işlediğini gösteriyor. Tüm doğal olaylar bu yasalara göre ortaya çıkar.

Onları açıklayabilmek için de  bu yasaların ne olduğunu bilebilmek gerekir.Tanrı istediği zaman bu yasaları değiştirmeğe kalkarsa o zaman doğanın düzeninden nasıl söz edilecektir?

Doğal olayların açıklanmasında farklı bakış açıları değil  bilimsel bakış geçerlidir, Yani bilimin gösterdikleri , öngörüleri verir doğru bilgiyi. Ancak sosyal olaylara bakışta başka etkenler de rol oynayabilir. Örneğin son günlerin gündemini oluşturan fiyat artışları konusunda iktidar ve muhalefetin bakışları farklı olmuştur, İktidar adına söyleyenler  fiyat artışlarını kimi büyük şirketler yaptığını fiyatların bu yüzden değiştiğini   söylüyor. Muhalefet ise bu artışın iktidar politikalarına bağlı olarak ortaya çıktığını söylüyor.

 İktidar ve karşıtların bakış açıları farklı olduğu için ortak bir noktada buluşulamıyor. Böyle olunca da birbirini suçlama ortaya çıkıyor. Bu bakış açılarının oluşmasında ise çeşitli etkenler rol oynuyor, Psikojik etkenler ,kültürel etkenler, ekonomik, siyasal etkenler gibi..Bu etkenleri herkes aynı şekilde kabul etmediği için de kavgalar oluyor. Siyasetin farklı bakış açılarını kullanması ayrılıkların çok olmasını getiriyor. Çünkü siyaset yandaş diye bir grup yaratmıştır ve bunlar kendi siyasetlerinin doğruluğunu kabul eder Sen-ben doğru isek yanlış olan kim/Sen ben en doğruyu biliyor ve savunuyorsak  yanlışlar nereden geliyor?

Ortada böyle bir görüntü var işte toplumlarda..

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI