BAŞARILARIN KOŞULU İNSANDIR

                          BAŞARILARIN  KOŞULU İNSANDIR

        Uygarlıklara götüren yolları insanların başarıları  açar.Bilimde.sanatta,hukuk ve  felsefede  döşenen  taşlar açar bu yolları.Dilek ve temenniler.dualar bu yolların açılmasında etkili olsaydı en dinci toplumların tüm başarıları yakalaması gerekirdi.Onun için gençlere başarı öğütlerini ve yollarını verirken bunlardan uzak tutmak gerekir.yada onları sadece dilek ,temenni ve dualara koşullandırmaktan uzak tutmalıyız kendimizi.Çünkü hiçbir başarı manevi koşullara bağlı  değildir.Maddi ,somut koşullar yaratılmadın gelmez başarılar..

  Başarıların ilk koşulu çalışmaktır.Ancak bu da tek başına yeterli değildir. Bunu bir ekolle  canlandırmak gerekir.Yani her başarı bir ekolden beslenir. Bilimde, sanatta ,futbolda başarıya giden yol   ekolden geçer. Ekol olmadan gelecek başarılar bireylerin özel yetenek ve gayretlerinden gelebilir. Bu da o başarının  sürekli yaşanmasını getirmeyebilir.

  Son futbol turnuvasına öylesine koşullandırıldık ki. Sahaya çıkacak ve her şeyi isteğimize uygun olarak  yapacaktık. Hatta ilk maç öncesi sosyal medyada İtalyayı  "makarna"  gibi yiyeceğimizi yazanlar bile vardır. Onlara göre bizim akım öylesine gülcü idi ki karşımızda dayanacak rakipler bile olmayacaktı.  Sıkça kullandığımız bir başarı motive ise bizim çocuklar.arkanızda 80 Milyon insanın duaları var türünden sözde motivasyonu muz oluyordu.Ama ne kadar işe yaradı bu?Hangi başarıyı getirebildi bu söylem?

  Maçlardan sonra yapılan yorumlar,  eleştiriler ise bambaşka oluyordu. O bizim çocuklar diye yere  göğe  sığdıramadığımız  gençlerimize her türlü suçlamaları getirmekten kaçınmadık En çok üzerinde durduğumuz nokta ise çok genç oluşumuz oluyordu.Oysa bizim gibi genç olan bizden başka takımlar da vardı.ÖRNEİN İngilizlerin  yaşları bizden bir veya iki yaş daha büyüktü.Onlar genç olmuyordu da sadece biz mi oluyorduk? Bizim ortalamamız 24 yaş civarındayken   birkaç ülkenin ortalaması 25 civarında oluyordu.Onlar  genç  sayılmıyor muydu yoksa?

   Futbolda geçici başarılar değil sürekli başarılar gösteren ülkelere bakınız. Bunlar sahalara çıkarken dilek ve tennilerle, dualarla çıkmıyor. Dualar  kime yapılıyor? Tanrı neden bir futbol maçında taraf olsun ki bir takımı başarılı kılmak istesin? Dikkat ediniz futbolda ekolünü oluşturmuş takımlar başarılarını ekollerine çalışmalarını ve gerekli tekniklere sahip olmaya borçlular.

    Sürekli başarı kendi ekollerini yaratmış ü takımlardan beklenir.Bunların başarısızlıkları ise dünyayı şaşırtır ancak..

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI