BU KÜLTÜRÜN NESİNİ AKTARACAĞIZ GENÇLERE

BU  KÜLTÜRÜN   NESİNİ  AKTARACAĞIZ   GENÇLERE

      Son yıllarda artan bir "yörük söylemleri Yörük sözleri"  bir çaba görülüyor kimi insanlarda.BU ARA EN ÇOK KULLANILAN DA "BU KÜLTÜRÜ AKTARMAK" SÖYLEMİ OLMAKTADIR.Bunun yanına bir de  geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez" türünden  sözde  "feylezofça" sözler ilave edilmektedir.

Bu konuyu önceleri birkaç işlemeğe çalıştık.Gençlere sanki bilinmeyen çok eski yaşam örnekleri veriliyor ki bunu bilemezlerse bu günü yaşayamazlar imajını yaratmağa çalışıyoruz.Göçebe yaşamının getirdiği kültür yoğurt ayran yapmak, kıl çadırları dokumak ve hayvanları otlatmaktan başka bir şey midir ki gençler bunu ille de öğrenmek zorunda olsun? Bu kültürün neresinde biz gençlerimize  bakın atalarımız bilimde,sanatta,hukukta,felsefede bunları yarattıkları için biz ileri gittik diye bir örnek göstereceğiz?Bu kültürün neresinde yerleşimle ilgili bilgi ve planlar bulunmaktadır ki gençlerimize bunları öğretelim?   Örneğin konut yapmasını,yerleşik yaşamın ihtiyaçlarının karşılanmasını yol su köprü yapmasını vs.  öğreteceğiz onlara?

  Uygarlığın tüm değerleri göçebe yaşamın geliştirilmesinden sonra değil yerleşik yaşamın öğrenilmesinden ve geliştirilmesinden sonra ortaya çıkmıştır.O zaman biz neyi aktaracağız gençlerimize ki bu günden daha ileriye götürsünler  sosyal yaşamı?

   CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA AVRUPADAN  ŞEHİR PLANLAMACILARI  GETİRİLMİŞTİ.Ankara ve İzmirde bunların öngördüğü yeni düzenlemeler yapılmıştı.O cumhuriyet kadrolarının aklına neden  bir Yörük grubundan şehir uzmanları getirmek gelmemişti?Çünkü biliyorlardı ki bunların şehir bir yana köy ile ilgili bir planları bile olamazdı. Gerçi  o zamanları bu günkü gibi sözde Yörük kültürünü gençlere aktaracaklar bulunmuyordu ama..

  Hemen akla şu geliyor.Neden bu son yıllarda Yörük kültürü adıyla bir çok etkinlikler yapılıyor veya gündemde tutuluyor?Çünkü bir grup insanı böyle yapay konularla kültür anlayışlarıyla oyalamak gerekiyor.onlara bilimsel düşünce ve öngörüler yerine geçmişle ilgili oyalayıcı bilgiler verilirse o kadar çok günülük yaşamdan uzak tutulabiliyorlar.yani onların siyaset denilen ÜLKE   S ORUNLARIYLA  İLGİLENMEKTEN  UZAK TUTULMASI AMAÇLANDIĞI İÇİN BU GÜNDEMLER YARATILIYOR.Oysa siyaseti anti çağ düşünürlerinden biri YURTTAŞLARIN ÜLKE SORUNLARIYLA İLGİLENMESİ OLARAK  tanımlamıştı  tam üç bin yıl öncesi..

   Çünkü bilim diyor ki "evrende nedensiz bir şey yoktur".Bu Yörük kültürü söylemlerinin de elbette nedenleri bulunmaktadır..

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI