BUNUN HESABINI KİM VERECEK VE KİM SORACAK
Ülkemizin uluslararası tüm göstergelerde görünen yeri hiç de bu toplumun olması gereken yerde görülmemektedir. Ne kadar olumsuzluk varsa hepsinde adı önlerde geçiyor ama olumlular arasında ara ki bulasın. ÖRNEĞİN 10 Ocak'ta yeniden yayınlanan bir göstergeye göre BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNDE dünyada 18O ÜLKE ARASINDA YERİMİZ 153. SIRADA GÖSTERİLMİŞTİR. Bu nasıl bir yazgı ki bu tür sıralamalarda hep olumsuzluklar içinde geçiyor adımız. Değerleriyle sürekli övünen özellikle inanç değerlerini bayrak edinmiştir anlayışın acaba buna bir diyeceği yok mudur? Toplumda hangi değer bunlara izin veriyor ki hep olumsuzluklar içinde gösteriliyoruz? Bu değerler sıralamasında sürekli ilk başlarda yer alan ülkeler vardır. Danimarka, Finlandiya, Norveç gibi ülkelere bakınız. Nerede olması gereken bir sıralama ve değerler anlayışı varsa bu ülkelerin yeri sürekli ilk onda görünüyor.
Bu ülkelerin insanları çok mu akıllı çok mu üstün yaratılmış çok mu inançları kuvvetli? Bu insanların öteki insanlardan nesi daha iyi nesi daha üstün nesi daha tutarlı ki sürekli bu sıralamalarda ilk başlarda yer alıyorlar?
BUNUN YEDİDEN YETMİŞE KADAR BU ÜLKEDE YAŞAYAN VAR OLAN HERKESİN KENDİNE SORMASI GEREKİR VE YANITNI BULMASI GEREKİR. Nedir bu ilk sıralardaki ülkeleri oralara taşıyan? Hangi öngörüdür hangi anlayıştır hangi değerdir bunları sürekli örnek toplumlar arasında sokan? BUNLAR RASTLANTI OLARAK MI BU NOKTALARA GELMİŞLERDİR? BUNLAR TANRILARIN LÜTFUYLA MI BU NOKTALARA GELMİŞLERDİR? Evet sorunuz kendinizi sorunuz çevrenize sorunuz size değerler adına ahkam kesenler.. sorunuz bunları ve soruşturunuz.
Çünkü her toplumun değerleri vardır. Her toplumun yaşamını düzenlemek, kolaylaştıracak değeler ve değer yargıları vardır. Ama nedense her toplumu bu değerler aynı noktalara taşıyamamaktadır. Yani bu değerleri varlığı her toplum için farklı anlamlar taşımaktadır.
Oysa bu değerleri insanlar neden yaratmıştır? Bu değerlerin olmasını neden istemiştir. Sosyal yaşamı düzenlemek ve kolaylaştırmak için. Bunu nasıl yapacaktır? İnsan-insan ilişkilerini, insan -hayvan ilişkilerini, insan-eşya ilişkilerini, insan -doğa ilişkilerini düzenleyerek olacaktır. Bu düzenlemeyi de aklın öngörüsüne uygun olarak yaparak.
İşte o tüm göstergelerin içinde ilk sıralarda görülen toplumlar bunu başarmıştır. Ötekiler başaramadığı için başlarda yer alamıyorlar ..