DIŞ İLİŞKİLERDE YANLIŞLAR
Uluslararası ilişkilerde şekil ve görünüşlerin önemi var mı?
Toplumların gelişmişlik düzeylerine göre bakılır bu olaya. Örneğin yakın bir zamanda bir Avrupa ülkesi başbakanı Rusya'ya gitmeğe karar verir. Ülkesi ile Rusya arasında direkt uçuş olmadığı için başbakan normal tarifeli bir uçakla gider. O uçak İstanbul'a gelir. Bir gün burada bekleyen başbakan ertesi gün yine normal uçuşla RUSYAYA UÇAR.
Bu olay bir Avrupa ülkesinde değil de gelişmemiş bir ülkede yaşanabilir miydi? Orada yaşanmasına izin verilir miydi? Böyle bir ülke uluslararasında böyle bir görüntüye düşürülmeye nasıl yanıt verebilirdi acaba?
Geçmiş yıllarda İngiltere kraliçesinin Türkiye ziyareti olmuştu. Kraliçeye gerekli bilgiler verilirken şöyle bir bilgiden de haberdar edilmesi uygun bulunmuştu. Kraliçeye bilgi verenler "Türkler övünmekten çok hoşlanır. Arada bir onların bir futbol takımının bizim ünlü bir takımı nasıl yendiğini hatırlatırsanız iyi olur.
Bunları neden hatırladık biliyor musunuz? Son Erdoğan-Putin görüşmesi sırasında çıkan görüntüleri gördüğümüz için hatırladık. Görüşmeden önce Putin'in beklerken yansıtılan görüntülerine baktık. Yok şu kadar saniye yok şu kadar süre bekletildi Putin diyenler vardı ekranlarda. Üstelik geçmişti Moskova'da yaşanan bekletme görüntüsünün rövanşı alındığını söyleyenler de çıkıyordu. Böylece Türkiye'nin geçmişin rövanşını aldığını alkışlayanlar çıkıyordu
Bir yandaş yazar ise Moskova'da yaşanan bekleme olayının ne olduğunu açıklıyordu. Ona göre Putin özel olarak bekletmemişti konuğunu. Bekleme odasının iki kapısı vardı ve bir inde. Bir başka devlet ardamı sırasını bekliyordu. Öyle söylendiği gibi bir bekletme değildi o. Ama işin aslını bilmeyenler için bekletme yaşanmıştı ve şimdi de bunun intikamı alınıyordu.
Böyle bir mantık olur mu? Hele dış politikada böyle bir anlayış mümkün olur mu? Dış siyasetin uluslar arası göstergeleri şekilcilik olarak nasıl çiğnenebilir? Liderlerin oturuşlarından duruşlarından bakışlarından dış utkular türeten anlayış nasıl bir ilkel bakışı yansıtıyor. Bak bizim adam nasıl da oturuyor öbürünün yanında türünden övünmelerle mi kazanılıyor dış kazanımlar?
Bu eksik ve yanlış mantığı pek çok alanda görüyoruz. Özellikle son yıllarda ülkemizde yaşanan yangınlar sırasında çok daha farklı biçimlerde gördük. Örneğin bu günlerde özellikle İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere, ABD yaşanan orman yangınlarında görüyoruz. Neredeyse bir haftadır devam eden yangınların nedenleri üzerinde şu yaptı bu yaptırdı türünden açıklamalar olmuyor oralarda. Mevsim koşulların tetiklediği birer olgu olarak çıktığını görüyorlar. Ama bizde mutlaka bir YANGIN ÇIKARAN aranırdı ve elbette biri bulunurdu bu durum yaşanmış olsaydı. Yani ille de biri mi çıkarması gerekiyor acaba? Doğa koşulları gereği olamaz mı bu yangınlar? İlle de birilerinin ailesine kızıp ormanı yakması mı gerekir nedeni açıklayabilmek için..