DÜNYA ORMANLARI YANIYOR
Rusya'da bir aydan beri yanıyor en büyük orman.. Amerika'da aynı sürede hala devam eden orman yangınları var, Dünyanın pek çok yerinde zaman zaman yanan ormanlar bulunuyor. Bunların bir kısmı söndürülebiliyor ama arada söndürülemeyen yangınlar da oluyor. Örneğin Rusya yangını söndüremeyince kendi haline bırakmış kendiliğinden sönmesini bekliyor. Bizde de Antalya yöresinde başlayan yangınlar yayılarak ülkemizin pek çok alanına sıçramış durumda. Kimi yerde söndürülse bile bir iki gün sonra yeniden alevlenen yangınlar oluyor.
Komşumuz Yunanistan'da bir günde altmışa yakın yangın olmuştur. Orada da yanan köyler telef olan hayvanlar olmuştur ,İtalya'da sekiz yüze yakın çıkmıştır bu ara.. Fransa, İspanyada yangınlar olmuştur. Makedonya'da , Hırvatistan'da, orta Avrupa ülkelerinde yangınlar olmuştur
Dünyanın iklimi değişiyor. Sıcaklık artıyor, kimi yerde göller bile kuruyor. Örneğin Bolivya'da iki yıla kadar ülkenin en büyük gölü bu gün kurumuş durumdadır. NASA son görünümle ilgili bir dünya haritası yayınlamış. Burada yanan ormanlar kuruyan nehirler göller gösterilmiş.
Durum bu iken birileri çok bilmiş olmaları için belki vatanlarını herkesten çok sevdikleri için, bu değişimleri bir etnik grup insanına bağlayarak açıklıyor. Falanca yakıyor filanca yakıyor diyerek nefret pazarlıyor. O yakıyor dedikleri insanlar dünyanın başka yerlerindeki yangınları da mı çıkarıyor? Rusyadaki ,İtalyadaki ,Fransa, İspanya, Yunanis tandaki yangınları da o kişiler çıkarıyor?
Bunun bir tek açıklaması var. Birileri her şeyden kendilerine pay çıkararak siyasi puan kazanmaya çalışıyor. Onlar puan kazanacak diye toplumda bir araya gelinmez gruplar oluşturuluyor .Kullanılan bir ayrımcı dile sarılıyor kimileri. Bu dil birleştirmiyor aksine daha da keskinleştirerek "uzlaşmaz çelişkiler" yaratıyor.
Ne yazık ki bu koşullarda yanan sadece ormanlarımız değil. Çünkü yanan ormanların yerine başka ağaçlar dikilebilir ama yanan farklılıklara bölünmüş insanların bir araya gelememe düşleri oluyor.
Tüm dünyada orman yangınları yaşanırken bunun nedenleri konusunda önce kuşkulardan hareket eden bir iki toplum görüyoruz. Bizim gibi bir Latin Amerika ülkesinde sabotaj kuşkusundan söz ediliyor. Öteki yangınların iklim sorunu nedeniyle olabileceği varsayılıyor. Demek ki dünyada bizim gibi düşünenlerin sayısı çok az. Elbette kuşkular arasında sabotaj kuşkusu da mümkündür ama tüm açıklamaları bu kuşkuyla yapmak ne kadar doğrudur bilemeyiz. Tüm dünyada aynı zamanda sabotajların olabilmesi için evrensel bir örgütlenmenin olması gerekir.
Biraz da bilimsel bakmaz mıyız olaylara? Neden ille de kendimize düşmanlar yaratıp sorumlulukları onlara yüklemek istiyoruz? Bunun elbette bir nedeni vardır ama yardaş ve itaat mantığı bunu asla sormuyor.
Anlaşılan o ki birileri dünyada sadece bize düşmanlık yapmakla görevlendirilmiş gibi düşünüyor. Bu bizim için en büyük tehlikedir bana göre. Daha mantıklı davranmamızı engellemektedir bu durum..