HALK DİLİ,BİLİM DİLİ,SİYASET DİLİ

 

 

 

 

                        HALK  DİLİ,BİLİM DİLİ,SİYASET DİLİ

   Siyasette bir HALK anlayışı var ki tüm söylemler onun üstüne kurulmaktadır. Her siyasi anlayış halktan yana olduğunu söylemek zorundadır. Bu söylemde samimi değil mi diye düşünmek mümkündür. Ancak oy alabilmek için mutlaka bir HALK anlayışını dile getirmek zorundadır siyaset anlayışları. Siyaset anlayışları için HALK çekiciliği olan bir sözcüktür. Genellikle halk örgütlenmemiş insan topluluğudur sosyolojik açısından bakılırsa.

        Bir ünlü yazarın halk  anlayışına göre halka karşı olmak  mümkün değil. Ama halktan yana olmak da kimi anlayışlar doğru değildir.

Sadece  zorunluluktan dolayı halktan yana görünmektedir kimileri. O Yazar da şöyle der  bu konuda: Halk için canımı veririm ama asla onun arasında ve onun gibi yaşamak istemem

    Halk adına siyaset yapmak zorunda olduğu için insanların çoğu halktan yana olmak zorundadır. Ama halkın yaşadığı gibi yaşamayı isteyen kaç kişi olabilir?

Giyimiyle kullandığı diliyle, varlık ve olaylara bakış açısıyla halk gibi yaşamayı düşünen insanların oranları nedir toplumlarda?  

Örneğin sokakta,  örneğin ulaşım araçlarında, örneğin parklarda ve alanlarda halk gibi olmayı kim isteyebilir ki? 

Yalandan herkes ister belki ama gerçekte kaç kişi isteyebilir?

      Son zamanlarda bir siyasetçinin  kullandığı çürük ve sürtük kavramlarına gelen tepkiler üzerine yapılan açıklamaya bakalım: Halkın dilini kullanıyorum onun için  bu anlaşmazlık çıkıyor.

Buradan çıkan sonuca göre halkın dili ile toplumun dili farklı olabiliyor.

O zaman yukarıdan beri söylediklerimizin doğruluğu ortaya çıkmıyor mu?

   Siyaset halktan oy alacağım diye onun dilini kullandığı zaman böyle bir çelişkiye düşmüyor mu?

Halkın dilini kullanacağım diye kullanılmaması gereken sözcükleri kullandığınız zaman ortaya çıkanı nasıl açıklayacağız

   Halktan yana görünmek için ille de onun kullandığı dili kullanmak mı gerekiyor?  Halktan yana olabilmek için dilden başka  kullanımlar yok mudur?

yani sadece  o zaman mı halktan yana olunuyor?

Hal küfürlü konuşurken siyasetçi de küfürlü mü konuşacaktır?

Başka türlü halktan yana olunmuyor mu?

  Halkın dili ile  siyasetin dili, bilimin dili aynı olamaz?

   Siyaset dili kullanırken en büyük özeni göstermek zorundadır.

Dilin nasıl kullanılması gerektiğinin öncülüğünü yapmak zorundadır.

Dili yanlış kullanmaya itecek özelliklerden uzak durmalıdır.

Yok kızdım, yok şu gerekçe ile. yok ben de insanım gibi bahaneler onun yanlış kullanmasına neden olamaz.

Çünkü siyasetçi bunun önlemine almakla yükümlüdür.

Özellikle çocuklara ve gençlere de örnek olmak zorundadır. Çünkü onlar ,ne yapalım öfkesinden böyle   konuşuyor gibi bir gerekçeyi asla kabul edemezler

   Aynı şekilde sıkça kullanılan bir başka sözcük de vardır özellikle  siyaset dilinde.. Örneğin yanlış anlaşıldım.. Bu hiç  bir zaman bir gerekçe olamaz. Çünkü siyasetin görevi yanlış anlaşılmaya uygun bir dili kullanmaktır. Yanlış anlaşılacağın bir dili kullanırken bunun hesabını da yapmak zorundadır. Ne yapalım bende insanım gerekçesinin arkasına sığınılamaz. Çünkü insan olduğunu herkes biliyor ama sen insandan önce siyaset denilen bir öncülüğe soyunmuşsun. Yanlış anlaşılabilecek bir dili kullanma lüksün yoktur. Görevini yanlış anlaşılmaya uygun bir dili kullanmaktan kaçınmaktır önce..

  Siyaset bunları anladığı zaman toplumda görevini yapmış olacaktır..

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI