HANGİ AKILLA BAKIYORUZ VARLIK VE OLAYLARA

 

                       HANGİ  AKILLA  BAKIYORUZ  VARLIK  VE  OLAYLARA

      Bir uluslar arası yarışmada madalya alan bir bayan sporcumuz başarının sırrını açıklarken akılla değil ırksal özelliklerle açıklıyordu aylar önce. Hatta  bu başarıda akılla özelliklerin yanında Tanrısal özellikleri de ilave ediyordu.. Sanki bu özellikler bundan önceki yarışmalarda yokmuş da tam bu yarışma sırasında ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde başarıyı tanrısal özelliklerle açıklarken de sanki  önceden aynı özellikler yoktu da tam bu bayanın derece alacağı sırada çıkıyordu   bunlar. Buna dayanarak birileri de bu başarıları TÜRKÜN GÜCÜ ile sunmağa çalışıyordu. Uluslararası yarışlarda bu güç neden sadece kazanılan başarılarda ortaya çıkıyor da kaybedilen yarışlarda kendini göstermiyor?   Bunu düşünecek sorabilecek akıldan yoksun mu ki bu toplum böyle mantıksızlıklara başvuruyor kimileri..

       Benzer bir yaklaşımı CUMHURİYET sürecinde  sunulan yerli otomobil sunumlarında görüyoruz. Sanırsınız ki dünyada ilk kez böyle bir araç yapılıyor ve onu biz yapıyoruz. Sanırsınız ki  otomobilin dünyada  ilk örneğini  bizler verdik dünyaya..

    Sıradan bir yarışmada bile  bizden birinin başarı göstermesi hepimizi sevindirir gururlanmamızı sağlar. Bunu çalışmanın dışındaki, aklın dışındaki nedenlerle açıklamaya kalkışmak doğru olur mu? Çünkü bu toplum Cumhuriyetin ilk yıllarında  uçak bile yapabilmiş ve üstelik o zaman  bu uçak yüzden fazla ülkeye bile satılmıştı. Örneğin Mısıra yirmiye yakınının satıldığını biliyoruz. Bu uçaklardan Danimarka'ya satılan bir tanesinin 1960lı yıllara kadar tarımda kullanıldığını da biliyoruz.. Bu kadar çok uçak yapılmış ve satılmış olmasına karşın bunlarla ilgili resimler bile ortadan kaldırılmıştır. Sanırım bir tanesinin elimizde olması gerekir

   Cumhuriyetin kısıtlı olanaklarına karşın bunları yapabilen akıl bu günün koşullarında  haydi haydi otomobil de yapabilir. Bu bize övünç ve gurur kazandırır sadece.

Bu çağda yapılabilmiş olması ise çok  önemli bir gelişme olmasa gerekir.

Çünkü teknolojinin bu gün geldiği nokta bunun bir çok toplumun yapabilecek durumda olduğunu da göstermektedir.

    Toplum bu başarısıyla övünebilir, övünülmesi gerekirse elbette övünülecektir bu başarı.. Ama bunu siyasal amaçlı ve siyasi puan kazandırmak için kullanmak ne kadar doğru sayılabilir?

   Kaldı ki geçmişti bu toplumda bir otomobil üretimi çalışması da vardır. Bunu  da içimizden birilerinin başarması bizlere sevinç verir sadece. Ama bunu ırksal övgülerle öne çıkarmak doğru değildir. Çünkü  bir çok ırktan insanlar bu güne dek bu tür araçları yapmışlardır. Onlar bunu yaparken acaba bizim ırksal bakışımızı gerektirecek özelliklerimi neredeydi?

  Başarılar  önce aklın ürünüdür, çalışmanın ürünüdür. Toplumun bileme bakışın ve verdiği önemin ürünüdür. Bunu bir siyasi anlayışa bağlamaya çalışmak önce aklı yadsımak olur. Sonra bilimi sonra uygarlığı yadsımaktır.

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI