HANGİ DEMOKRASİLERDE GÖRÜNÜR BU ÖRNEKLER?

HANGİ DEMOKRASİLERDE GÖRÜNÜR BU ÖRNEKLER?

Eleştiri demek, eleştiren kişinin eleştireni kendi düşünce ve yargısına göre sorgulaması demektir. Eleştirene göre, doğru olmayan düşünce ve davranışların neden öyle olduğunun sorgusunu yapmak demektir. Yani eleştirenin kendi yargısına, öngörüsüne uygun bulmadığı bir davranışı sorgulamaya kalkmasıdır. Her eleştiride bir karşı duruş, düşünüş vardır. Eleştirene göre doğru olmayan bir taraf bulunmaktadır ki bu ortaya konulmak istenir eleştiri yapmakla..

Eleştiriler siyasi bakış açısına göre yapılırsa başka normalde siyasi anlayışların dışında yapılırsa başka türlü görünebilir. Siyasi açıdan yapılırsa karşı düşüncelerin ortaya serilmesini getirir. Siyasi eleştirilerin hedefi karşı olunan siyasi anlayışın yanlışlığını ortaya koymaktır. Eleştirilen düşünce ve davranışın karşısındaki düşünce ve davranışa göre yanlış olduğunun belirtilmesini getirir siyasetteki  eleştiriler. Siyasetin kazanımlarının düşünülerek bir puan çıkarma öngörüsü vardır eleştiride.. Bu eleştiride karşı olunan kişi veya düşünceyi mat etmek öngörüsü vardır. Çünkü böyle yapılırsa o eleştiriler siyasi puanlar getirebilir. Siyaset adına yapılan eleştirilerde rakibi  övmek değil yermek vardır. Rakibi övdüğünüz zaman bu eleştiri size puan getirmeyecektir.

Bu açıdan bakılınca siyaset adına yapılan tüm eleştirilerde rakibi toplum katında haksız duruma düşürmek onun puan kaybetmesini sağlamak vardır. Bu nedenle her siyasi eleştiride rakibe hoş olmayan bir  bakış öngörülür. Her siyasi eleştiride rakiplerin bir yanlışlarına dokunmak öngörülür. Onun için siyasi eleştirilerde yapıcı olmak gibi bir öngörü yoktur. YAPICI OLMAK İSTENİRSE ONA ÖVGÜLER DÜZÜLEBİLİR SADECE.. O zaman bunun adı eleştiri  olamaz.

Her eleştiride bir karşı oluş bir karşı duruş vardır. DOLAYISIYLA HER ELEŞTİRİDE BAŞKANA BİR SATAŞMA, BİR EKSİK GÖSTERME VARDIR. Bunun için bizde son yıllarda siyaset bol bol KİŞİLİK  saldırıları var diye eleştirilere karşı çıkıyor. Eleştirileri  hakaret olan görür. Böyle olduğu için de bol bol tazminat davları açıyor. Denilebilir ki bu günün demokrasi anlayışları içinde eleştirileri suçlu gösteren anlayış sadece bizde bulunmaktadır. BU KADAR ELEŞTİREL SUÇ İŞLENEN BAŞKA BİR ÜLKENİN OLABİLECEĞİNİ SANMIYORUZ.

OYSA DEMOKRASİYİ BİZ  "ANLAYIŞ, SAYGI, HOŞ GÖRÜ" REJİMİ OLARAK TANIMLIYORUZ. Anlayış kime karşı gösterilecektir?   Bizim gibi düşünmeyenlere karşı, hoşgörü de öyle "bu onun görüşüdür"  diyerek  buna saygı göstermek demektir. Ne var ki siyasetimiz henüz bu olgunluğu gösteremiyor. Beğenilmeyen her sözü her düşünceyi suçlamaya kalkıyor. HATTA   TAZMİNAT DAVALARIYLA SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR   görüntüsü bile öne çıkıyor..

Sor orman yangınından sonra bir yetkilinin getirdiği suçlamaya bakar mısınız?  Eleştiriler hükümeti zor durumda bırakmak için bir merkezden yönetiliyor. BU NASIL BİR İFADEDİR BU NASIL BİR DEMOKRASİ ANLAYIŞIDIR? Eleştiri yapılamayacak mı acaba? İlgili sorulu kişi sorgulanmayacak mı acaba?

Biraz daha demokratik olunamaz mı? Sorulara eleştirilere meydan bırakmayın ki sizi kimse eleştirmesin. Boşluk bulursa herkes eleştirebilir. Ne diyor bilim? Boşluk yoktur doğada.. MUTLAKA ORAYA BİR ŞEY HAREKET EDER ENİNDE SONUNDA..

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI