HERKES AYNI GÜNÜ KUTLADI AMA.

 


      8  Mart  Dünya  Emekçi Kadınlar  günü olarak yer alıyor Dünya sahnesinde. Geçmişte bir avuç insanın kutladığı bu günü bu gün ,dinci toplumlar haricinde herkes tarafından kutlanmaktadır. Ancak bu kutlayanların yarısına yakını neyi ve niçin kutladıklarını bilmiyor. Olay 1857 de, Newyork'ta bir Tekstil fabrikasında yaşanmıştı O güne kadar erkeklerle aynı işi yaptıkları için eşit ücret talep eden  kadınlar o gün greve gitmişti. İstekleri çok basitti ve mademki aynı işi  yapıyoruz aynı ücreti de almalıyız diye yola çıkmışlardı. Ancak patron onları fabrikanın içine kapatmış ve tüm çıkış yollarını kapatarak ateşe vermişti. Kaçma şansını yalayanlar ise dışarıda konuçlandırılmış  patronun adamları tarafından vuruluyorduıı139 kadın yakılarak can vermişti o gün.. İşte buydu 8 Matın kısa tarihçesi. Bu olay  1857 de yaşanmıştı..

  O günden sonra her yıl 8 martta işçi sendikaları anma ve hatırlatma toplantıları düzenliyordu ama geniş kutlamaya devletler izin vermiyordu. Sedici Kuzey Avrupa ülkelerinde sendikalar kutluyordu ama   geniş bir kutlamaya izin verilmiyordu.BM illetlere yapılan tüm başvurular solcu propagandası olur gerekçeleriyle reddediyorsa Ancak Aralık 1977 BM kararları gereği tüm dünyada 8 Martın Emekçi kadınlar günü olarak kutlanması yasallaşıyordu 1975te bu karar alınmıştı..

  Egemen anlayışlar bu günü saptırabilmek için  elbette boş durmuyorlardı. Kadınlara çiçek sunma gününe dönüştürerek amacın saptırılmasına çalışıyorlar hala. Oysa bu günün anlamı çok daha büyük ve emekten yana düşünenlerin, eşitlik, özgürlük, gerici anlayışlara karşı mücadele, kadının da insan olarak  yaşama hakkını dile getirdikleri bir gündür. Tüm emekçiler kadını ve erkeği ile birlikte  bunun için bu günün öneminin farkındadır. Bu farklılıkla bugünü kutlamaktadır.

          8  MART dünyada kadın mücadelesinin kadın hakları için bilenmiş kavgaların. İnsan olma  için verilen savaşların yıldönümleridir. Kadınlara çiçek sunma günü değildir

   Ülkemizde bu kutlamanın öncülüğü 1921 de yapılmıştı. Biz de ilk kez TÖB-DER olarak I976 Yatağanda kutlaştık.

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI