HUKUK AÇISINDAN NE KADAR DOĞRU ŞU "GİZLİ TANIK "MASALI

       

  Son zamanlarda çokça duyduğumuz bir kavram olur yeniden bu gizli tanık söylemi..

Yakın zamanda  Silivri'de estirilen bir rüzgar olarak düşünmüştük. Çünkü daha önceleri çok duyulan ve kullanılan bir söz değildi bu gizli tanık sözü. Gerçi dünyada belli durumlarda kullanılan bir sözcük olarak duyuluyordu ama bizdeki kullanılışı biraz mantıksız geliyordu  nedense. Çünkü bizdeki kullanımı, önceden mahküm  edilmek istenen kişileri  suçlama ve bu suça karışmış kişi olarak uygulamaya getiriliyordu.

Yani suçlamaya uygun tanık bulmak için kullanılıyordu. Suçlu kişinin suçlu olduğunu kabul etmesi değil suçlayanın isteğine uygun görünmesini sağlamak için bulunuyordu bu tanıklar. Bu gizli tanık uygulamasının normal hak ve özgürlükler içeriğinde yeri olmadığı için gelişmiş hukuk devletlerinde örnekleri hemen hemen hiç görülmez. Ancak geri kalmış demokrasilerde bunun örneklerine daha sık rastlanmaktadır.

Bunun en büyük sakıncasını Ergenekon sürecinde görüyorduk. Örneğin geçmişinde  bir çok hukuk dışı görüntülerde yer alanları birileri gizili tanık diye kullanmıştı.

En  akılda kalan örneği ise bir ahlakdışı davranışıyla bilinen    şahsın gizli tanık olarak kullanılmasıydı. Bu kişinin öz yeğenini bile fuhuş pazarında sattığını bununla ilgili mahkûmiyetin bile bulunduğunu   ama böyle birisini birilerinin gizli tanık olarak kullandığını görüyorduk.

Düşünün ki böyle bir kişi gizli tanık olarak hak ve adaletin gerçekleşmesine katkı sağlıyordu.

Öte yanda yine yasadışı yüz kızartıcı suçlardan mahkûmiyeti olan birini de yine gizli tanık olarak çıkarıyorlardı.

Böyle birilerinin  vereceği ifade ne keder doğru olacaktı?

Böyle bir kişinin  doğru söylediğine dair ettiği yemin ne kadar doğru olacaktı./Düşünün ki öz yeğenini fuhuş pazarında  mal olarak kullanan bir geri zekalının verdiği bilgilere göre adalet  karar veriyor..

Su adalete kimin inancı olur ki o toplumda.Bu tanık sözde doğru söylediğine dair yemin bile ediyor.

Böyle bir tanığın  sözüne insan bile güvenemezken adalet hasıl güvenebilir?

      Bu ilgili tanık rezaleti son günlerde başkentimizde yaşanan bazı olaylarda yeniden hortlatılmış görünüyor. Böyle bir tanıkla gelecek adaletin, adaletle nasıl bir ilişkisi olabilir ki?

 Hukuk ve adalet açısından bakılınca bu gizli tanık anlayışının hukukta bir yeri olmaması gerekir.

Ancak egemen anlayışla bunu temel hukuk kuralı olarak kullanırlar .

        

 

 

 

 

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI