KUVVETLER AYRIMI İLKESİ

 

Demokrasilerin ve hukuk devleti anlayışının olmazsa olmaz ilkesi KUVVETLER AYRIMI ilkesidir. Yargının başka bir kuvvette. yürütmenin de başka bir kuvvette olduğunu gösterir bu ilke.

Bu ilke olduğu zaman tüm kuvvetlerin tek elde toplanması ortaya çıkar ki bu da dikta anlayışının doğuşunu getirir.

Tüm baskıcı yönetimlerde bu ortaya çıkar. Böyle  olduğu  için dikta yönetimlerinde en çok kullanılan

  Söylem "biz hukuk devletiyiz. Hukuk neyi gerektiriyorsa onu yapıyoruz. İzim demokrasimi hepsinden ileridedir"  türünden söylemlerdir.

    Son günlerde de biz de en çok kullanılan, HUKUK üstüne söylenmiş klasik sözlerdir. Bu söylenenlere kemler itibar ediyor, kimler inanıyor?

Elbette her toplumda yöneten anlayışın yandaşları ve karşıtları vardır. Yandaş veya karşıt olma durumuna göre insanların bunlara bakışı ve inanışı farklıdır. Bat ve itaat kültürüne bağlı olanlar için yöneten anlayışın her dediği doğrudur. Ötekiler ise her söylediği doğru değildir. Çünkü yandaş için anlayış ,saygı, hoşgörü gibi kavramların kendi kültürlerinde bir gerekliliği de geçerliliği de yoktur.

   Oysa uluslararası göstergelere baktığımız  zaman bu söylemlerin ne durumda olduğunu anlamak mümkündür. Örneği bu gün uluslararası bir ölçekte ne ahlak anlayışı ile ne değerler bakışı ile örtüşülebilen bir görüntümüz vardır. Toplum kirle toplumlar sıralamasında hiç de arzulanan bir noktada görünmemektedir. Demokrasi, hukuk devleti göstergelerine bakılınca da bu alanda da olması gerekenin çok çok gerisinde gösteriliyoruz. Bu böyle de herkes bunu böyle gerebiliyor mu?

   Zaten görebilseydi bu toplum  bu görünen noktada bulunmayacaktı. Sorun  bunu insanların anlamakta yetersiz kalmasıdır Yada biaat ve itaat denilen kültürün etkisiyle biatın dışında bakmasıdır

O zam siz istediğiniz kadar en doğru en güzel değerlere sahip olduğunuzu  söyleyebilirsiniz. Ama gerçek bunun tam tersi gösteriyorsa yanılgınızın olduğunu görmelisiniz. Bakınız son bir BM  göstergesine göre biz 150ye yakın ülkede mutluluk sıralamasına 90lı sıralarda gösteriyoruz. İlk sıralar her sene olduğu gibi Kuzey AVUPA ÜLKELERİ tarafından paylaşılıyor. Yandaş bunun niçin olduğunu düşünemez ve düşünemediği için sorgulayamaz bile. Önün  kültürü zaten buna izin vermez

Örneğin yandaş için Ne Mutlu Türküm diyene önemli bir söylem ama neden bu söylem bizi mutluluk sıralamasının başlarına taşıyamıyor,,,Yandaş bunu sorgulayamaz zaten..

 

 

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI