NE DİYORLAR Kİ
Günlerce konuşulan konu ,altı yaşındaki bir çocuğun başına gelenler.
Bu gün elbette o yaşata değil ama nedense bu gün gündemin konusu oluverdi. Eğer o zamanları u olay çözüme kavuşturulsaydı bu gün bununla ilgili konuşmalar yapılmayacaktı. Bu gün bu olayın yıllarca üstü örtülüp yeniden gündeme taşınmasının bir sorgulaması yapılmalıdır. Neden o gün bu kadar üzerinde durulmadı ve hassa işlenmedi sorusuna yanıt getirilmeli önce.
Bu yanıtın o zamanları verilememesinin bir nedeni var mı?
Bu konunun o günlerde bu günkü görüntüsüyle incelenmesinin önüne kim ve kimler geçiyordu? o gün bu suçun aydınlatılmasını önleyen anlayış, kuvvet, etkili ve yetkili kişiler kimlerdi?
Bunu açıklayamazsak sorun yine eskiden olduğu gibi çözümlenemeyecek ve suçlu asla ortaya çıkarılamayacaktır.
Bu sorunun bu ün gösterilen hassasiyet içinde o gün neden ele alınmadığını açıklamak gerekir. Buna uygun soruların sorulması gerekir önce. Hiç bir kapalılığa sapmadan ,kullanmadan şunlar zarar görebilir, şunları rahatsız etmiş olabilir gibi çekincelere baş vurmadan.. Çünkü eskiden birilerini korumak için böyle yapılmıştı..
Önce diyanet bir açıklama yapıyordu. Toplumun hemen hemen tüm kesimlerinden gelen tepkilere bakarak açıklama ihtiyacı mı duyuluyordu. Çünkü geçmişte buna benzer bir açıklama yapılmamıştı. Açıklamada öne çıkarılan görüş şu oluyordu: Bu olayı dini örtülemek isteyenlerin fırsatına dönüştürmek gerekir.. Görülüyor ki burada da korumacı bir yaklaşım sergileniyordu sanki birileri dini eleştirmek için böyle bir olayın beklentisi içindeymiş gibi bir imaj mı yaratılmak isteniyor?
Bugüne kadar din adına hangi yaşta kızların evlendirileceği konusunda çok şeyler yazıldı, söylendi. Kimi belediyeler kitaplar bile bastırdı bu konu ile ilgili. Ama o zamanları din adına kimseler açıklama yapma ihtiyacını duymadılar bu günkü gibi..
Hatta bu yazılanları desteklemek için tarihten örnekler bile sıralanıyordu.
Şunu anlamak ne kadar zor: Beyler, efendiler evlilik ancak iki kişinin anlaşması ve karar ile gerçekleşen bir olaydır. Neden acaba ille de ana-baba devreye sokuluyor?
Elenecek insanların kendi akılları yok mu? Kendi kararlarını veremiyorlar mı?
evlilik ille de çocuk yaşlarda mı olmalıdır?
Belli ki bu yaklaşım birilerinin hiç hoşuna gitmiyor. Hoşuna gitmediği için tüm dinci toplumlarda yaşanan çocuk evlilikleri çirkinliği orya açıklıyor.
Bu olayın gündeme yeniden gelmesinden sonra birileri bir korkuyla bakmağa başlıyor. Örneğin bu olayı dine zarar verecek şekilde kullananların olabileceğini ileri sürenler oldu. Diyanet bir doğrultuda bir açıklama getirmiş birkaç vekil de benzer korkuyu dile getiren ifadeleri kullanmıştı.
Demek iki birileri çok iyi biliyor ki bu tür olayları yaratan çereler frekanslarını inançlardan alan çevreler olmaktadır. Dünyanın her yerinde bu gerçek olduğu için bazılarının dini kullanmaları sağlanmış olacaktır. Demek ki korku ile baskı ile koruma çabaları var ortalıkta. Bırakın eleştirileri Serbest yapsın insanlar. Şu veya bu zarar görür korkusundan uzak olun.