Durup dururken alınmadı bu karar..
Bir şeylerin söylenmesinden korkulduğu için alındı. Hiç bir nedeni olmadan değil çok ama çok önemli nedenler olduğu için alındı bu karar..
Böyle bir kararın alınması gerektiğine kim veya kimler karar veriyor dersiniz?
Böyle bir kararın olması gerektiğine hangi korkular hangi çekinceler neden oluyordu?
Yayınlarla ortaya çıkabilecek hangi soruların önleneceği öngörülüyor?
Sorular, sorular, sorular.. Neden ürkütüyor birilerini bu kadar ki sormayın, konuyu işlemeyin deniliyor. Konunun işlenmesinden dolayı şu olumsuzluklar ortaya çıkabilir bu da toplumun ruhsal dengesini bozabilir denilebilecek bir sonuç getirir mi diye korkuluyor?
Bu kararın alınmasına neden olan kimdir?
Kim hangi gerekçelerle bunu açıklayabilir şimdi?
Bu kararın alınması gerekçesinde çocuğun psikolojik gelişiminin korunması zarar görmemesi gibi şey söylendi. Buradan çıkan sonuç ise çok çok önemlidir.
Bu kara gerekçe olan çocuğun kaybolması demek ki yoktur.
Bu gerekçeyi kullananlar belli ki onun hayatının korunması için tereddüt etmişlerdi. Biliyorlar ki çocuk hayatta ve kendisine bir zarar olmasın diye böyle bir koruma ihtiyacı duymuşlardır.
Ancak. olayların gelişimi, olayın yaşandığı alan ve oradaki kesimlerin bir dünya görüşüne yakın olması kuşkuları başka tarafa çekebilmektedir.
EN büyük tehlike işti böyle bir nedenin olma ihtimalinin bulunması. Sanki bu yasakla koruma altına alınmak istenen birileri ve onların özel dünya görüşleridir. Aman o dünya ile ilgili sorular ve kuşkular uyanmasın diye böyle bir yasaklama ortaya çıkmış olabilir mi?
Aman birileri bundan zarar görmesin diye bu yasaklar koruyucu olarak ortaya çıkmış olabilir mi? Birilerine eleştiri ve konuşma fırsatı yaratır diye bir an önce bunu yayın yasağı ile susturmamız gerekir diyenler mi var yoksa?
Yayın yasağı getirilmezse birileri konuyu kendi özelliklerine göre daha farklı işleyebilir bu da bir anlayışa bir dünya görüşüne pek uygun düşmez diye düşünülmüş olabilir mi yasaklama ile,
Yayın yasakları egemen anlayışların yayınlardan korktuğu için getirilen bir uygulama haline gelmiştir ülkemizde.
Dünyada pek çok ülkede ve zaman zaman bunun örnekleri oluşturma bizdeki biraz aşırı gibi görünüyor..
Yayın yasakları bu kez fısıltı gazetesine malzeme taşımaktadır. Bu ise hepsinden çok önemlidir..