ORMAN YANGINLARI

 

ORMAN  YANGINLARI

Dünyanın her yerinde olup-bitiyor yangınlar.. Günlerce devam eden, söndürülemeyen veya kendi kendine sönmesi beklenen büyük yangınlar da oluyor.  Örneğin geçtiğimiz yıl bizdeki yangınlar sürerken Rusya'da, Amerika'da haftalarca süren yangınlar olmuştu.. Bizde bu aralarda yok şu uçaklar kullanıldı, yok bu cihazlar eksik gürültüleri arasında sürüp gidiyordu yangınlar. Oralarda ise her türlü araçların olmasına rağmen yine de sürüp giden yangınlar oluyordu. Örneğin bu yazı yazılırken Japonya'da üç gündür devam eden yangınlar vardı.

İşi değiştirmekten sonra ülkemize gelen bir Bulgar arkadaş şöyle anlatıyordu;  Ben otuz yaşama kadar BULGARİSTANDA BİR BÜYÜK ORMAN YANGINI OLDUĞUNU DUYMADIM. Bir yerde yangın olsa bile en kısa zamanda söndürülür ve onun büyük yangın olması önleniyordu. ÇÜNKÜ YANGINLARIN OLMAMASI MÜMKÜN DEĞİL AMA GEREKLİ MÜDAHALELERİN YAPILMASIYLA ONUN BÜYÜMESİNE İZİN VERİLMEYEBİLİR. Yoksa başta yıldırım düşmesi olmak üzere pek çok nedenden ötürü yangınlar çıkabilir..

      Son yangından sonra sosyal medyada şöyle bir görüntü ve söylem yer almıştı. Deniz kıyısında henüz tamamlanmamışı büyük bir yapı, önünde bir sürü deniz aracı. Tekne ve hemen binanın arkasında yanmakta olan bir orman.. YANINA  DÜŞÜLEN NOT İSE ÇOK ANLAMLI   GELDİ; Temel atma törenine  hoş geldiniz..

   Bu temel "!" atma törenlerine çok sık rastladığımız için her orman yangınından sonra beklentilerimiz aynı olmaktadır. Yani akla ilk gelen buraya bir büyük yapı dikilecektir, olmaktadır.. Bu güne dek hep böyle olduğu için önce bu geliyor aklımıza.. Hele birileri "yanan yerler yeniden ağaçlandıracak" demişse orada kuşkularımız birkaç kat daha da artıyor. Çünkü bu şekilde söyleyip de orada bina yapıldığı örnekleri saysan bitmeyecek kadar çoktur.. Daha önce hep bu söylemler kullanıldı ama hep de oteller dikildi bu tür yerlere .

     Şimdi her yangından sonra akla ilk gelen böyle bir düşünce oluyor. Dünyada ise bu örneklere çok az rastlanıyor. Bizde ise çok çok.. İşte bunun içindir ki bizde her orman yangınından sonra YANGIN NASIL ÇIKTI kuşkusu büyür. Yetkili kişiler ise kendilerini aklamak, kurtarmak için mutlaka bir çıkış nedeni bulmak zorundadır. Yok çocuklar oynarken çıkardı, yok bir akıl fukarası çıkarda, yok ailesiyle kavga eden bir kişi  çıkardı türünden açıklamalara başvurmak zorundadır. Daha inandırıcı olması için de mutlaka bir bölücü çıkardı söylemini yaratmak zorundadırlar.

    Dünyada orman yangınlarından sonra böylesine oyalamalara gidilmiyor. Çünkü kimse inanmaz bunlara ama bizde inanmamak mümkün değil. İnandırıcı olsun diye de çoğu kez birkaç kişi tutuklanır bile. Böylece bazı sorumluları kurtarmış oluruz. Örneğin" onun suçu yok ki bak yangını filanca çıkarmış" savunması öne geçer.

  Ekrandaki bir tartışmada söylenen şu olmuştu. Orada orman yangınlarının çok azı insan hatasından kaynaklanıyor. Bizde ise çoğu RANT için çıkarılıyor.. Hangisi doğru dersiniz?

 

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI