SEÇİMDE PARMAK BOYASI
Sanırım 80'li yıllardan önce seçimlerde oy kullandıktan sonra parmakların boyanması anlayışı uygulanmağa başlandı oy kullandığımız ilk yıllarda yoktu. Sonraları ihtiyaç olarak görüldü ve uygulanmağa başlandı, hatta ilk uygulandığı zamanlarda epey tantana koruyordu. Kimileri bunu işaretlenme olarak görüyor kimileri kolay çıkmadığı için karşı duruyordu. Sonuçta bir şekilde kullanımına başlandı v karşı çıkar bile benimsedi. Bu boya kullanıldı diye de sorunlar yaşanmadı sene ailede ne toplumda.
Bu boyanın ihtiyaç olarak hissedilmesinin nedeni aynı kişilerin birden fazla oy kullanmasını önlemekti. Özellikle militan düzeydeki kişilerin bir kaç yerde oy kullandığı söylemlerini önlemek için bu yöntemle uygulanıyordu.
Demek ki gerçek nedeni birden fazla oy kullanmayı önlemekti.
Günümüzde gelişmiş demokrasiler birden fazla oy kullanmanın önünü tıkayabilmiştir. Gelişmiş teknoloji sayesinde önlenebilmiştir bu sahtekarlık. Ancak özellikle Doğu ülkelerinde teknolojinin bu noktaya getirilmemiş olması ve etik açısından kendini frenlemekten uzak bulmayan doğu toplumlarında bu BOYO yöntemi hala geçerlidir ve çok ülkede zorunlu olmaktadır..
Seçimlerde boya kullanımını ilgili devlet kuruluş kabul etmemiştir. Neden ulaşılmak zorunluluğu olduğunu görmeyerek yok yasal düzenleme gerekir yok şu gerekir gerekçesiyle kullanıma izin vermemiştir.
Bir anlayış düşünen ki kimi insanların böyle bir yola başvurabileceğini sakıncalı bulmamaktadır. Oysa bu kapı tümden kapalı olsaydı insanların birden fazla oy kullanmayı düşünmesi bile mümkün olmayacaktı.
Ama şimdi art niyetliler bu hileli yolu kullanmak için gerekenleri yapmayı düşünmeye başlamıştır çoktan. Yani böyle bir yol açıkken ben bundan yararlanabilir miyim diyenler de olacaktır. Oysa yasal olarak bu olanaksız olsaydı kimselerin böyle bir yolun olabileceğini düşünmesine fırsatı olmayacaktır. Bu nasılsa yasaktır diyerek ikinci bir oy kullanmaya heveslenmeyecektir.
Böyle bir hevesi uyandırmamak neden gereksiz olsun ki yeni birilerinin bunu düşünmesini önlemek için yasaklama getirmenin sakıncaları ne olabilir ki?
Bu boya insan teninde kalıp çıkmayacak bir boya değildir zaman kullanılmasının hangi sakıncalarından kuşku duyuluyor?
Bu boyanın kullanımı seçim güvenliği açısından gerekli ise bundan rahatsız olacaklar kimlerdir acaba? Elbette bu boyanın önlemek istediği davranışları yapmayı düşünenlerdir. Yani normal bir vatandaş bu boyanın kullanılmasından niye rahatsızlık duysun? Ancak bunun kullanılmasından rahatsızlık duyanlar varsa onlar huzursuz olacaktır.
Hukuk böyle bir hevesin uyanmasını önlemek için gerekli önlemleri almalıydı. Hukukun ilk görevi de bu değil mi/Olası bir hukuksuz davranışın ortaya çıkmasını engellemek hukukun ana görevleri içinde değil mi?