Her seçim sonrası topluda ufak tefek tartışmalar,hatta kavgalar yaşanabilmekte,istenmeyen örnekler çıkabilmektedir karşımıza. Ancak su seçim sonrası daha farklı bir görüntü yaratılmak istenmiştir. Kazanan tarafın karşı tarafı suçlamaya yönelik gayretlerini önceliklerden biraz farklı olarak görüyoruz. Örneğin il k suçlama MİLLİ İRADEYE SAYGI FÖSTERMEMEK OLARAK YÖHELTİLMEKTEDİR. Konuşma, tartışma yapılmadan hemen " sen milli idareye saygı göstermiyorsun" olmaktadır. Bu şekilde suçlanan kişi de bir anlayışa göre neredeyse hain bile ilan edilecektir. Seçim sürecinin yarattığı gerginik olarak kazanan ve kaybedenler arasında birbirini suçluma, sorgulama yaklaşımı öne çıkarılmak istenmiştir. Oysa bir yerde seçim varsa orada mutlaka kazanan veya kaybedenler olacaktır. Bunu anlayışla karşılama olgunluğundan yoksun olmamak gerekir, Örneğin bir büyük kentimizde yaşanan bir olayın haberi yansımıştı basına. Bir fırıncı ekmek isteyen bir çocuğun REİS diye bağırmasına kazmış ve çocuğu azarlamış ve oradan kovmuş. İşte olanlar ondan sonra yaşanmıştır. Fırıncı hakkında hemen soruşturma açılmış. FIRIN KAPATILMIŞ VE CAMINA Recep Tayyip Erdoğan'ın resmi asılmış. Fırıncı da halkı KİN VE DÜŞMANLIĞA TAHNİK, Silahla tehdit suçlamalarıyla göz altına alınmış.
Elbette olayın basına yansıma biçimine tam inanılmasa bile doğru olabilme ihtimalinin yüksek olabileceğini düşündüren örnekler yaşanmıştır pek çok yerde. Örneğin lokalde oturduğumuz masaya gelip yumruklamaya kalkışan. Kılıçdaroğlu aleyhinde sözler sarfeden bir yarım akıllıyı kovduğum halde tekrar gelip aynı sözlerini yinelemekti kaçınmadı. biliyordu ki masadakilerin kendisine tepki gösterecekti. Sanki birileri böyle akıllıları bir yerleri kışkırtmak için göndermiyordu. Bunu düşünmedik ama onun yarım akıllılığına vererek üzerinde durmadık..
Benzer bir örneği de bir bakan uçakta sergilemişti. Rötar yapan uçağın neden kalkmakta geciktiğini konuşan yolculara dönerek şöyle bağırıyordu: "HAZMEDİN KARDEŞİM, Seçimi iz kazandık işte. Saygı gösterin.."
Oysa kimse seçimi kemin kazandığı ile ilgili bir şey dememişti. Kimse bu seçime saygı gösterilemez türünden bir şey söylemiyordu. Âmâ sayın kişi suçlamaya hazırdı ve suçlayacak birilerini bulmak için bu sözleri kullanıyordu.
Bu "seçime saygı" sözleri de nereden çıkıyor acaba? Kim söylemiş böyle bir şeyi de saygıya davet ediliyor? Biz çevremizde vebasında da seçimi tanımayan birine rastlamadık ama birileri bunu gibi bir malzeme olarak kullanmağa boyundu çoktan. Eleştirilere katlanamayanların silahı olarak kullanılıyor gibi geldi bana. Eleştirel bakışlara yahıt bulmakta zorlanan bi anlayış onları konuşturmamak için seçiyor bu tür söylemi.
Çok tehlikeli bir gidişin yolları mı dönmek isteniyor acaba. Bundan sonra kimse eleştirmeye kalkmasın mı denilmek isteniyor acaba
Bu demokratik bir gidiş değildir. Buna yönelenlerin bir şekilde uyarılması gerekir. Çünkü çok gereğin bir seçim atmosferinden başkalarını suçlama yarışına başlatmak toplumsal barış içi iyi örnek olmayacaktır..