ÜLKELERİN MUTLULUK ENDEKSİ
Kimi B.M. bünyesinde kimi dergiler adına kimi özel çalışmalar için dünyada çeşitli alanlarda ülkelerin görüntüleriyle ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalarda ülkelerin sıralamaları, görüntüleri ortaya konulur ve ülkelerin öteki ülkeler yanında ne durumda göründükleri sıralamalar şeklinde gösterilmektedir. Araştırılan konulardan biri de MUTLULUK EKONOMİSİ adıyla mutluluk sıralamasında ülkelerin yerleri saptanır. Bunlardan biri de MUTLULUK EKONOMİSİ açısından yapılan araştırmadır.
Birleşmiş Milletlerin her yıl yayınladığı ülkelerin mutluluk endeksi raporuna göre ülkemiz bu yıl RUH SAĞLIĞI AÇISINDAN, RUH SAĞLIĞI BOZUK ÜLKELER SIRALAMASINDA İLK BAŞLARDA GÖSTERİLMİŞTİR. Her yıl yaklaşık 110-150'ye yakın ülke arasında ilk 10'larda yer almıştır. Bu sıralamada biz Afganistan, İran, LÜBNAN'DAN SONRA ALTINCI SIRADA YER ALMIŞIZ. En mutlu ülkeler sıralamasının başında ise FİNLANDİYA YER ALMIŞTIR.
Ruh sağlığı iyi olmayan ülkelerin içinde ilk sıralardaki ülkeler davranışlarını iniç sistemlerinin referanslarına göre yapan ülkeler ilk başta yer alıyor. Demek ki inanç sistemlerinin örneklerine göre davranmak insanları mutluluğa götürmüyor.
Tüm insanlarda ruh sağlığının bozulmasına neden olanlar hep aynıdır. İnsan birey olarak davranışlarını seçemediği zaman nasıl huzurlu ve mutlu olabilir ki? BUNUN İÇİN RUH SAĞLIĞINI BOZAN ETMENLER KAYGILAR, KORKULAR. HUZURSUZLUK YARATAN HER ŞEY, olması gerekenlerle olmaması gerekenlerin iç içe olduğu DURUMLARDA İNSANLARIN YAŞADIĞI HEP MUTSUZLUK OLMAKTADIR. Toplumun ekonomik sosyal sorunları, kültürel açmazları da ruh sağlığını bozan etmenlerdendir.
Psikoloji bilimi ruh sağlığını tanımlarken İÇ VE DIŞ DÜNYA ARASINDAKİ DENGE DURUMUDUR der. Bu dengenin bir şekilde kurulamaması sağlığın bozulmasını getirir
Geri kalmış toplularda bu dengenin kurulması zor olduğu için bu sıralamalarda hep az gelişmiş toplumların önlerde yer aldığı görülür.
Her gün çocuğunu okula yarı aç yarı tok gönderen bir annenin huzurlu olmasını nasıl bekleyebiliriz ki? Her gün iş aramaya çıkmış bir insanın huzur ve güven içinde olmasını nasıl isteyebilirsiniz? Bunların yanında sokakta caddede insanların birlikte olduğu yerlerde hoş olmayan örneklerle karşılaşan veya bunları gören bir insanın huzurlu olmasını nasıl düşünebilirsiniz ki? Bu tür sosyal sorunlar bizlerin psikolojik dengesini bozan önemli etmenlerdendir. Dolayısıyla gelişmemiş toplumlarda insanların sorunları daha çoktur ve büyüktür. Elbette buruda insanların mutlu olması beklenemez. İşte bunun içindir ki geri kalmış toplumların ruh sağlığı daha bozuktur.