YENİDEN ANAYASA

YENİDEN ANAYASA

  Bir iktidar sürekli anayasa yapmaktan söz ederse oradaki sorun nedir acaba  Demek ki onun  anayasa ile ilgili önemli sorunları var.. Zaten  gelişmemiş toplumlarda iktidarların en çok yakındıkları kendi anlayışlarına uymayan anayasalardır dünyada ve bizde.. Geçmişte iktidar gücünü kullanan anlayış kendi öngörülerine aykırı gördüğü anayasadan sürekli yakınmıştır. BU ANAYASA LÜKSTÜR DİYEREK VAROLAN ANAYASAYI SUÇLU GÖSTERMEĞE ÇALIŞMIŞTI. Bunun için  ondan sonraki iktidarlar istediklerini gerçekleştiremedikleri zaman anayasaları hep engel saymışlardır. Her fırsat bulduklarında da bu engelleri kaldırmak için çalışmışlardır. Bunun için anayasanın hangi maddelerini engel gördülerse bunları değiştirmek istemişlerdir. HAK .ÖZGÜRLÜK,DEMOKRASİ GİBİ SÖYLEMLERİ  BİZİ ALDATMASIN.BUNLAR ONLARIN AMAÇLARINA UYGUN DÜŞMEDİĞİ ZAMAN  "ANAYASAYI TANIMIYORUM " DA DİYEBİLİRLER.. Onların böyle deme şansları var elbet. ANCAK ONLAR DIŞINAKİLERİN ASLA YOKTUR. Örneğin yandaş olmayan bir yazan anayasayı tanımıyorum deme seçeneğine sahip değildir. Ama yandaş bunu rahatlıkla söyleyebilir. Oysa anayasaların bunun söyleme hakkını tanımaması gerekir. Çünkü anayasa bir kez geçerlilik kazandıktan sonra beğenmeyen bile ona uymak zorundadır. beğenmeyenlerin anayasalara karşı durma seçenekleri olmaz. Ne zaman beğenilmeyen anayasa değişirse  ancak o zaman ben bunu  tanımıyorum diyebilir beğenmeyenler. Geçerlilik süreci içinde anayasaları beğenmemek bir suçtur.

    Anayasalar , herkesin beğenmesi için yapılmaz. Anayasalar hukuk devletlerinde devletlerin uyacağı hukuk anlayışını belirleyen kuralları koyar. Yani devletlerin hangi öngörü ile yönetileceğini belirlen kuralları koyar. Bunları beğenmese bile insan geçerli oldukları süre içinde uymak zorundadır. Bunun için kim olursa olsun anayasayı tanımıyorum deme hakkına sahip değildir.

     Anayasalar uzun hukuk metinleri değildir. Sadece başlıklarla uyulması gerekenleri belirtmek yeterlidir. Bir hukuk metni de olamaz. O zaman için gelişmiş ülkelerde çık kızsa ve özün özünü içeren ifadelerden oluşur. Onun için anayasalarda bir özgürlük adı verilir ama masal anlatır gibi uzun uzun yazılmaz. Örneğin 12 Eylül   anayasasına baktığımız zaman  her tanınan  hak veya özgürlükten sonra bir "..ancak" korkusu yerleştirilmiştir. Anayasalarda buna gerek yoktur. Normal hukuk kurallarında eğer hak ve özgürlükler yanlış kullanılırsa caza maddeleri vardır. Yani "ancak"lara başvurmadan da pek ala gürlükler, haklar kullanılabilmelidir. O sancakların yerine hukuk adamlarının  demeleri önemlidir .Ama  o hukuk adamlarına güven yoksa o zaman hepsini "ancak"larla açıklama ihtiyacı duyulur.

YAZARIN DİĞER YAZILARI