YOKSULLUĞUN "ÇARESİNİ" BULDUM GALİBA


Nasıl bulduğumu açıklarsam inanıyorum ki hepiniz hak  vereceksiniz..

Yoksulluğu önlemenin en önemli koşulu tüketmek için yaptığımız harcamaları kesmektir. Yani tüketimi önlemektir ya da en aza indirmektir.. Bunu neden daha önceleri düşünemedik ki?

Giyiminden kuşamından anladığımız kadarıyla önemli bir kişi ekranlarda açıklama yapıyordu. İnsanların evlerinde birkaç telefonu olduğunu çoğu evlerde birden fazla araba bulunduğunu söylüyordu. Bu da belli ki çok ama çok yeni bir bilgi oluyordu ve  bunu açıklıyordu o kişi. Özellikle her evde  birkaç cep denilen telefonu bulunması önemli bir  konuydu o kişiye göre..

Durum böyle olunca elbette bir  tüketim fazlalığı ortaya çıkacaktır. Tüketim olunca da piyasalarda mal satışı çok olacaktır. Alıcı çok olunca da elbette malın fiyatı yükselecektir. Mal satışı neden çok olur?  Alıcılar çok olduğu için.. Bunun adı onlar için ARZ-TALEP ilişkisidir. Talep çok olunca da fiyatlar elbette yüksek olmak zorundadır.

  Dünyanın en büyük ekonomi kuramcıları bile  bunu anlayamadıkları için yeni yeni "!" öğreniyordu. Özellikle bu kişinin açıklamalarından sonra..

    Bu güne dek bunu düşünemeyen ve anlayamayan yoksullar bundan sonra düşünmeğe başlarsa yoksulluğun önünü kesebiliriz, demeye getirmekte sözü bu yaklaşımıyla..

  Bu mantığı biraz daha geliştirdiğimiz zaman önce evlerde kullandığımız iki araçtan, eşyadan birinden vazgeçersek yoksulluğumuzu önleyebileceğiz. Bu şekilde  daha az harcayarak  daha az yoksulluk durumuna girebiliriz. Örneğin eve iki ekmek götüren bir kişi bundan sonra iki yerine bir almalı. Evinde ne kadar iki tane olarak tenceresi araç ve gereci varsa birini kullanmalı ötekini satmalılar veya hiç kullanmamalı. Örneğin iki çorap yerine bir tane, iki atlet yerine bir tane.. diyerek  her ikiden birini atmalı evinden.. Hatta ağızlarındaki dişlerin sayısını bile yarı yarıya azaltmalı. Böylece yediklerinin de azaltmış olacaktır.

  Bunları yapalım ama  yaparken  onun gibi düşünen beylere bir şey diyelim izinleri olursa.. Örneğin cep telefonu bu gün için tüm aile bireylerinin zorunlu ihtiyaçları arasında yer alıyor. Artık telefon lüks sayılmıyor dünyada. Her bireyin ailelerde mutlaka olması gerekir. Bilgisayar gibi TV gibi araçlar da artık zorunlu ihtiyaç maddelerinden sayılıyor.. Hele çocukların olduğu yerde bunlardan herkese birer tane düşecek şekilde yararlanma insanın en temel haklarındandır bu gün. Şu salgın sürecinde bunların ne kadar önemli olduğunu herkes anlamıştır. Onun için her evde birden fazla telefonun bunulması  artık zorunludur ey sevgili beyim. Devletlerin yapması gereken bunların varlığını eleştirmek yerine olanlar kadar ilave etmektir ailelere.

 Sakın kimse bunu  DEVLETİN BUNA GÜCÜ YETMEZ diye ötelemeye kalkmasın.. Varsıllar için yeter gücün yoksulara da aktarılması gerekir. BAKIN YETER Mİ YETMEZ Mİ O ZAMAN?

 

 

YAZARIN DİĞER YAZILARI