YURTTAŞ VE VATANDAŞ NEDEN AYNI DEĞİLDİR

YURTTAŞ  VE VATANDAŞ NEDEN AYNI DEĞİLDİR

     Bir kavramın doğrusu varken yanlışını kullanırsak ne ?  Elbette dünya yıkılmaz ama bilgi yanlış,eksik olabilir.Onun için en doğrusunu seçmek gerekir kullanımlarda.Çünkü dili yükümlülüğümüz bunu gerektirir.Bu yanlış kullanımın örneğinden biri de VATANDAŞ-YURTTAŞ KAVRAMLARIDIR.Çoğu insan ikisinin aynı olduğunu söyler.Çünkü aynı olmadığı üzerine kafa yormaktan kaçınır.

    Okullarda altmışlı yıllara kadar YURTTAŞLIK BİLGİSİ  diye bir ders okutulurdu.İlk ve ortaokullarda er önemli derslerden biri olarak işlenirdi.Sonraki yıllarda bu dersin adı  VATANDAŞLIK  olarak değiştirilmişti.Oysa Atatürk yurttaşlık Bilgisi DİYE YAZMIŞTI BUNU.Ayna zamanda Atatürk VATANDAŞLARIM değil, YURTTAŞLARIM DİYE SESLENİYORDU KONUŞMASINDA.Çünkü biliyordu  ki vatandaş ile yurttaş aynı demek değildi.

Yurttaşlık kavramı birilerini ürkütüyordu.Bunun YOLDAŞ kavramını çağrıştırmasından korkuyordu  sağcı siyasetçilerimiz.Sol propaganda olarak kullanılabileceği korkusu vardı egemenlerin,Bunun için  bu dersin adını VATANDAŞLIK  dersi olarak değiştiriyorlardı.

    İKİSİ ARASINDA NASIL BİR AYRIM VARDI ACABA? Vatandaş.yaşanılan toplumun üyeliğini gösterir bir bağdır.bir çocuk doğduğu günden itibaren  o toplumun kütüğüne yazılınca o andan sonra o toplumun bir üyesi olarak görülür.Vatandaş olarak o toplumda yurttaşların sahip oldukları haklara sahip değildir.Yurttaşlık toplumun siyasel haklarına sahip olduktan sonra kazandığı bir  özellik olmaktadır.Buna göre bir yaşındaki bebek da 50 yaşındaki akıl habtası birer vatandaşıdır toplumun ama bunların yaşama haklarından başka hakları yoktur.Ancak yurttaşlık düzeyine ulaştıktan sonra siyasal haklarına kavuşabilir.

    Egemen anlayışların her zaman büyük korkuları vardır  .Bazen renklerden ürkerler, giyimler onları ürkütür.bazen kullanılan kelimelerden;dillerden ürkerler,12 Eylülden sonra dille oynadılar örneğin.KENDİ CAHİLLEKLERİNİ DE SÖZDE DİLİ DÜZELTMEKTE GÖSTERDİLER.Örneği hangi bitişik kelimelerin bile yazılacağını bilemediler.kimi bitişik kelimeler bir tek varlığı ifade ediyordu ama nereden bilsin ki  onlar/  Örneğin ilkokul ile  ilk okul yazılımlarını bile birbirine karıştırdılar.

    İşte vatandaşlık kavramı da böyle bir korkunun ifadesinden geliyordu.Ola ki bu kavramı birileri yoldaş kavramı  ile karıştırırlar korkusuydu duydukları..

 


YAZARIN DİĞER YAZILARI