26.TÜBİTAK Gökyüzü Etkinliği


 

Bilim ve Teknik Dergisinin Eylül 2024 sayısının 18-19 sayfalarında, Türkiye'nin gök bilim meraklıları, 9-11 Ağustos 2024 tarihlerinde Uludağ Kirazlı Yaylasında yapılmış. Gökyüzü Gözlem Etkinliğinin 26.yılında, ilk Türk astronotlarımız Alper Gezer Avcı ve Tuva Cihangir Atasever de deneyimlerini gençlerle paylaştılar.

İlk kez 1998 yılında TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi tarafından düzenlenen, gökbilimcileri ve gökyüzü meraklılarını bir araya getiren TÜBİTAK Gökyüzü Gözlem Etkinliğine bu sene de ilgi büyüktü.

Etkinliğe Türkiye genelinden 14 bin 506 kişi başvurmuş. Yapılan değerlendirme ve kura sonucunda 1047 gökbilim meraklısı katılmış etkinliğe.

Perseid meteor yağmurunun en yoğun olacağı günlerde düzenlenen etkinlikte gündüzleri özel filtreli teleskoplarla güneş gözlemlerinin yanısıra, gece geç saatlerde galaksiler, yıldız kümeleri ve gök cisimleri incelendi. Katılımcılar, 39 tane teleskopun başındaki 50 astronomun rehberliğinde yıldızları, gök adaları,  aynı zamanda Satürn, Jüpiter, Mars, Uranüs ve Ay'ı gözlemledi. Ayrıca Uluslararası Uzay İstasyonu'nu izleme şansını buldular.

Etkinlik alanındaki konferans çadırında 3 gün boyunca ülkemizin önemli bilim insanları, astronomlar, astrofizikçileri ve ilk astronotları Alper Gezer Avcı ile Tuva Cihangir Atasever tarafından, 19 sunum gerçekleştirilmiş.

10 Ağustos 'ta düzenlenen ve binlerce kişinin katıldığı halk gününde, 3 gün 2 gece boyunca her yaş grubuna yönelik etkinlikler düzenlenmiş. TÜBITAK çadırındaki katılan çocuklara bilimsel etkinliklerde eğlenceli konular öğretildi.

Etkinliğin son gününde düzenlenen bilgi yarışmasında birinci olan katılımcıya teleskop, ikinci olana TÜBITAK yayınlarından oluşan kitap seti, üçüncüye bir yıllık dergi aboneliği hediye edildi.

Ödül alanlara, TÜBITAK Bilim Ve Toplum Başkanı Ömer Kökçam elinden aldılar.

TÜBİTAK'ın 61 yaşında olduğunu hatırlatan Kökçam, ülkemizdeki bilim faaliyetlerinin öncüsü olan Bilim ve Teknik Dergisinin de 57 yıldır, kuşaktan kuşağa geçerek geldiğini, söylemiş.

TÜBITAK  tarafından düzenlenen bilim ve toplum etkinlikleri gelecek nesillerin bilimsel aydınlığa ulaşmasında çok önemli rol oynuyor.

Bu etkinliklerin arasında gelenekselleşen gökyüzü gözlem etkinlikleri de, bilimin topluma aktarılmasında köprü görevi yapmaya devam ediyor.

Ben de liseden beri takip ettiğim, yayındır, Bilim ve Teknik Dergisi. Son sayılarında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Edebiyat Fakültesi, Felsefe Bölümü, Bilim Tarihi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof.Dr. Hüseyin Gazi Tokdemir' in Kuantum Kuramı  üzerine yazısı var.

YAZARIN DİĞER YAZILARI