AĞAÇLAR KALP SAĞLIĞINA İYİ


 

Bilim ve Teknik Dergisinin Ekim 2024 sayısında Hayriye Yetiş' in kaleme aldığı 7.sayfasında yazısını aldım, köşeme.

Yeryüzündeki yaşamın sürekliliği açısından önemli olan ağaçların faydaları çoktur. Iklim üzerindeki düzenleyici etkilerinden dünyamız için oksijen kaynağı olmalarına, erozyonu ve sel  baskınlarını önlemelerinden zararlı güneş ışınlarından canlıları korumalarına kadar insanlar için hayati birçok faydaları bulunmaktadır.

ABD'deki Lousville Üniversitesi tarafından yürütülen Green Heart Lousville Projesi, ağaçların üzerindeki tüm bunların ötesinde olduğuna işaret eden sonuçlar içeriyor. Türünün ilk örneği, olan proje, daha yoğun ağaçların olduğu çevrede yaşamanın, kalp sağlığı üzerindeki etkilerini inceliyor.

Çalışmanın başlangıcında projenin uygulanacağı bölgede yaşayan 745 kişiden alınan kan, idrar, sac ve tırnak örnekleri alınarak sağlık verileri kaydedildi. Bu bölgede ağaç yoğunluğu miktarını tesbit etti ve hava kirliliği ölçümleri yaptı. Ardından projeye dahil olan firmalarla birlikte belirlenen bazı mahallelere 8.000'den fazla büyük ağaç ve çalı dikildi.

Ağaç yoğunluğunun fazla olduğu bölgede yaşayan ile az ağacın olduğu bölgede yaşayan insanların sağlık verileri toplandı ve karşılaştırıldı. Sonuçlar daha fazla sayıda ağaçların bulunduğu bölgede yaşayan insanların CRP(C-reaktif protein) miktarlarının  yüzde 13 ilâ 20 oranında daha düşük olduğunu gösteriyor.

Karaciğer tarafından üretilen protein olan CRP, vücutta iltihap yada enfeksiyon olduğunda yükselir. Sağlıklı kişilerde CRP değerinin düşük olması beklenir. Yüksek olması ise kalp krizi ve diğer hastalıkların yanı sıra kanser gibi sonuçlara neden olabilir. Ağaç yoğunluğunun artmasıyla düşen CRP miktarının, kalp krizi ve kanser gibi hastalıklardan ölüm riskinde yüzde 10 ilâ 15 oranında azalma meydana getireceği ifade ediliyor.

Yaşanılan çevrede bulunan ağaç sayısının sağlık üzerinde düzenli egzersiz yapmak ya da yapmamak arasındaki fark kadar etkili olduğunu belirten araştırmacılar, özellikle kentsel bölgelerde ağaçlandırmanın önemine dikkat çekiyorlar.

Ağaçlı ortamda yaşamanın, yaşam kalitesini etkileyen bir faktör olduğunu söylüyor ilgililer.

YAZARIN DİĞER YAZILARI