ARASTANIN CANLANMASI
Hamle Gazetesinin 3 Ekim'deki yazısında Alış-Veriş Kültürünün İnsanlık tarihi kadar eski olduğunu yazıyor.
Bu yazısında Namık Hoca, Pazar, Çarşı, Arasta, Bedesten, Hanlar, Pasajlar ve AVM'ler hakkında bilgiler veriyor.
Muğla Arastasının kayda geçmediğini aktardı konuşmasında.
Hanlar bölümünde Yağcılar Hanı, Zahire Pazarı ve Saburhane'den bahsediyor.
Ve AVM'ler bugünün dünyasında rağbet görüyor.
Namık Hocam tarihsel gelişimi çok güzel anlatıyor.
Arasta ve Şadırvanın etrafındaki dükkanların kapalı olarak durması, en fazla arasta kültürünü çok iyi bilen ve yaşayan, el melekesi olan, sanatlar okulu mezunu, Muğla'nın ilk batı tarzında orkestrası olan Burçlar Orkestrasının solisti Gökhan Çağlav panelin çıkış noktası olmuştur. Tabii bu panelin hayata geçirilmesinin baş aktörü Fethiye doğumlu Doç. Dr. Serkan Dirlik olmuş. Panelin düzenlenmesi bu tür çalışmaların devam edeceğini göstermekte. Panelin hazırlanması için en önce Menteşe Belediyesi Halkla İlişkiler sorumlusu Nejat Altınsoy' u anmamak olmaz.
Hamle Gazetesi yazarlarından aynı zamanda Türkiye Yazarlar Birliği Muğla Il Temsilcisi olan taze emekli Prof. Dr. Namık Açıkgöz'ün oturum yöneticisi olduğu panelde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Prof. Dr. Adnan Çevik, Doç. Dr. Öncü Başoğlan Avşar, Doç. Dr. Serkan Dirlik ve iş insanı arasta için düşünceleri olan insanlar bir araya geldiler. Konuşmacıların hepsi Muğla'lı ya da Muğla'ya Üniversite dolayısıyla Muğla'ya gelip yerleşen hocalarımızdı.
Prof. Dr. Namık Açıkgöz, "Müslüman- Türk şehirleşmesinin merkezinde ulu camiler etrafında kurulan çarşılar, hanlar ile şehrin ekonomik hayatı kadar kültürel zenginleştiğini, Muğla'nın arastasıyla, hanları ve geleneksel çarşısı bu özelliğini beylikler döneminden beri korumuştur " dedi. Açıkgöz konuşmasında " Böyle bir değerin yeniden yorumlanıp işlenmesi Muğla'ya marka değeri katacaktır " dedi.
Bu panelin yapılması fikri önceki dönem Ticaret Ve Sanayi Başkanı Mustafa Ercan'dan geldiğini söyledi Doç. Dr. Serkan Dirlik.
Açıkgöz, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası olmak üzere diğer meslek odaları ve sivil toplum kuruluşlarının öncülüğünde devam edeceğini söyledi.
Panelin ikinci konuşmasını yapan, Prof. Dr. Adnan Çevik, "Türk-İslam şehirlerinin gelişmesi ulu camiler etrafında olmuştur, Muğla tipik bir örneğidir." demiştir.
Üçüncü konuşmacı Muğlalı Doç. Dr. Öncü Başoğlan Avşar ise hava fotoğrafları üzerinden konuşmasını sürdürdü. " Muğla'nın beylikler dönemi üzerinden, erken dönem Osmanlı 19.yüzyıl Osmanlı dönemi ve Cumhuriyet dönemi gelişmesini, bu gelişmede çarşı ve arastanın yerini anlattı. Ayrıca şehrin gelişmesinde, konut yapılanmasında memurların önemini vurguladı.
Son sunumu Doç. Dr. Serkan Dirlik yaptı. Arasta envanterini çıkartan Dirlik, " Geçmiş ve günümüz esnafının çarşıda ne işle uğraştığını inceledim, bilgiler topladım. Arastanın üretim ve tüketim kültürü acısından inceledim. Arasta kültüründe dayanışmacı bir yapı gördüm. " dedi. Doç. Dr. Serkan Dirlik, esnaftan derlediği bazı notları aktardı, koruk ateşinde hayvan kellesi ütülediği için kendisine "kelleci" denildiğini anlattı.
Panelin son konuşmacısı olan Gökhan Çağlav "Babam Kocahan'da karoserciydi. 1950'lı yıllardan beri Kocahan'ı tanıdım. Arastada yaşananları yakından biliyorum, çünkü arastada yaşamak, esnafları yakından tanıyıp arastada vakit geçirmekten mutlu oluyordum. Kocahan'da bütün dükkanlar kapıya bakıyordu. Çıraklığa heves eden çocuklar bir ustanın yanına vardıklarında ustalar "hünerin var mı " diye sorarlardı. " diye bitirdi konuşmasını.
Panel sonunda katılanlara Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş birer teşekkür belgesi verdi.
Bahattin Gümüş, böyle toplantılar çok yararlı olduğunu ve bu tür toplantılar için her türlü yardım edebileceklerini ifade etti.
Toplantıya merak duyanlar katıldı.